Вече се подготвя мястото за изграждане на детска болница, поканени

...
Вече се подготвя мястото за изграждане на детска болница, поканени
Коментари Харесай

Меджидиев: Първият медицински хеликоптер пристига през декември, общо ще са 6

Вече се приготвя мястото за създаване на детска болница, поканени са специалисти от Израел, заяви пред Българска национална телевизия служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.
" Относно незабавната помощ по въздуха, приеди две седмици говорихме с компания за шест хеликоптера, първият от които ще бъде получен на 15 декември. Спешната помощ по въздуха ще бъде изцяло безвъзмездна за всички български жители. " - уточни той. 

По думите му, екипът, който е основан за незабавната помощ по въздуха, е с присъединяване на доста институции и работи на експертно равнище. Лекарите, които ще вземат участие в екипите, сега се образоват.

До два месеца всичко ще е изцяло готово, увери министърът на опазването на здравето. Той добави, че има подписано съглашение с италианската фирма-доставчик, като хеликоптерите идват по ПВУ. Още през летните месеци ще получим два хеликоптера, които ще дойдат с екипи и техника.

Първоначално ще бъдат основани в Долна Митрополия и на летището във Враждебна. В момента се обезпечават и хеликоптерни площадки в по-големите лечебни заведения.

Специален координационен център ще взема решение дали даден пациент да бъде превозен с хеликоптер. В него ще дежурят лекари на високо равнище, и представители от МО, които ще вземат решение от кое място ще тръгне и къде ще кацне хеликоптерът, добави министърът.

" Най-важен в този миг е златният първи час - освен пациентът да бъде превозен, само че и екипът, който ще го поеме в болничното заведение, да може да реагира съответно ", добави Меджидиев.

Всички шест хеликоптера ще бъдат доставени до 2025 година, посочи служебният здравен министър. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР