Вече повече от две години Франция гордо носи на главата

...
Вече повече от две години Франция гордо носи на главата
Коментари Харесай

Спортни хроники: Той носеше гордо капитанската лента на Франция, но го разстреляха за национална измяна

Вече повече от две години Франция гордо носи на главата си международната футболна корона. „ Петлите “ победиха на шампионата на планетата в Русия през 2018-а, а през днешния ден милиони момчета по света желаят да наподобяват на Антоан Гризман, Килиан Мбапе, Пол Погба и капитана на вратата Юго Лорис – образец за професионализъм и безрезервност.

Но преди 90 години – на първия в историята мондиал – индивидът, който носи лентата на французите въобще не е заслужен за подражателство. Той е фашист и скъперник, който е разстрелян за изменничество към народа.
1930-а. В Монтевидео е студен, само че безоблачен зимен ден, когато 25-годишният Александър Вилаплан извежда „ петлите “ с капитанската лента против Мексико на първото в историята международно състезание. Моментът е специфичен за родения в Константин (Алжир) полузащитник, откакто е определен да бъде водач на националния тим на страната-колонизатор.

Играч на парижкия Расинг Клуб, по това време той е в пика на кариерата си. Вилаплан е мощен халф, който не бяга от единоборствата и се отличава с фино възприятие към паса.

Носи се бързо по десния фланг, без да осъзнава, че години по-късно бягането му ще е от друго естество. Ще бяга от закона.
В първия дуел от груповата фаза против мексиканците Вилаплан опъва подаване по конец към Люсиен Лоран и голмайсторът отбелязва първия гол за Франция освен на международен шампионат, а и въобще в историята на мондиалите.

„ Всички се радвахме, само че не беше като да се въргаляме по терена. Никой не осъзнаваше, че се написа история. Набързо се здрависахме и мачът продължи. Не получихме и бонуси, защото всички до един бяхме дилетанти “, споделя Лоран – играч на Сошо и чиновник в завода на „ Пежо “.
Франция бележи още три за крайното 4:1, а това е най-щастливият ден в живота на Вилаплан.

Следват две загуби с 0:1 от бъдещия финалист Аржентина и Чили, и „ петлите “ са навън от шампионата.
Вилаплан изиграва още единствено един мач за Франция и се завръща в южната част на страната, с цел да облече екипа на Антиб.
От този миг алчността му стартира да го погубва.

През 1932 година френският шампионат става професионален и приходите не са по никакъв начин неприятни за това време. Антиб обаче удря дъното поради корупционна спекулация, водена главно от Вилаплан. След това звездата му стартира да залязва стремително.
Той обаче е завързал съществени контакти в подземния свят, а в края на 30-те водачите на ъндърграунда се готвят за началото на Втората международна война.

Заради бандитски прояви Вилаплан е вкаран в пандиза „ Санте “, а при излизането си реализира контакт с Анри Шамберлен, именуван още „ Лафон “ и предстоящ началник на френското Гестапо. Бившият футболист се ангажира с колаборационистите, взе участие в хайки, мъчения и изтезания. През 1943 година нацистките управляващи го покачват в чин лейтенант от Секретен сътрудник.

„ Криминалните детайли са употребявани от нацистите и френските им сътрудници да преследват евреите в Южна Франция след немската окупация през 1942-ра. Бандитите ги залавят, изтезават и ги предават за пари. Много по-надеждни са от служителите на реда за тези поръчки, защото множеството от редовите чиновници изпитват угризения да се занимават с сходни издевателства “, изяснява професор Роберт Пакстън, създател на „ Vichy France: Old Guard and New Order “.

За известно време Вилаплан е отстранен от Гестапо за кражба, само че се завръща и продължава по утъпкания път – правилен само на себе си и все същият обезверен скъперник.

И макар че Лафонт е наясно с егоистичния му, опортюнистичен темперамент, знае, че може да му е потребен.
През 1944-та е назначен за лидер на Северноафриканската бригада, която се бие за Германия. 14 години след международното в Уругвай, на което е капитан на Франция, Вилаплан води черните воини в униформи на Секретен сътрудник.

По това време голмайсторът Лоран таман е освободен от немски затвор след 3-годишно заточение. Арестуван е на север, до момента в който се бори за родината, а когато се завръща, нацистите са обрали всичко от вкъщи му в Страсбург. Включително и най-ценната движимост – фланелката от Мондиал 1930.

А Вилаплан продължава да върти смъртоносната си търговия. Престъпленията му са безчет, само че нищо не може да се съпостави с предаването за екзекуция на 52-ма души от съпротивата.

Само месеци по-късно войната претърпява поврат и стартира гневно гонене на Лафонт и френското Гестапо. През август 1944 година Вилаплан е наказан от трибунала на Сена за изменничество към френския народ и за безчовечен дейности. Така капитанът на „ петлите “ отпреди войната е разстрелян навръх Коледа.

Бившият му съотборник Люсиен Лоран, създател на първия гол за Les Bleus, е последният и единствен представител на френския отбор, който доживява до международната купа през 1998 година Съдбата очевидно му го е дължала.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР