Вече повече от десетилетие Ford Mustang е най-продаваният спортен автомобил

...
Вече повече от десетилетие Ford Mustang е най-продаваният спортен автомобил
Коментари Харесай

Отбелязваме 60-годишнината на емблематичния Ford Mustang. Поглед назад към раждането на една легенда...

Вече повече от десетилетие Ford Mustang е най-продаваният състезателен автомобил в света и е осъществил над 1 милион продажби от 2015 година до момента, и над 10 милиона продажби, откогато бе показан на 17 април 1964 година на Световното ревю в Ню Йорк.

С дълга предна част, късо купе и спортни характерности, Mustang попадна в полезрението на клиентите и дилърите бяха претрупани с 22,000 поръчки още от първия ден на продажбите. Ford Mustang от 1964 година се продава на цена от 2368 щатски $, тежи 1166 кг, има 170-кубиков шестцилиндров мотор, тристепенна автоматизирана скоростна кутия и 4-местно купе. Да кажем, че той е бил незабавен шлагер, е малко - толкоз известен беше, че когато 15 души в Тексас се конкурираха за същата кола, спечелилият изиска да пренощува в колата през нощта, с цел да не бъде продадена под носа му, до момента в който се обработва чекът му.

Ford предвижда, че ще продаде към 100 000 автомобила Mustang през първата година. През първите 12 месеца от продажбата му са осъществени 417 000 продажби, а през 1966 година е продаден милионният Mustang. Не единствено същинският Mustang се продаваше с цялостна мощ - през коледния сезон на 1964 година родителите закупиха зашеметяващите 93 000 детски Mustang-а, задвижвани с педали.

Каква беше привлекателността на Mustang? Тъй като се очакваше възрастовата група от 15 до 29 години да нарасне с 40% в Съединени американски щати (и по света) сред 1960 и 1970 година, Ford създаде проекти за нов тип автомобил. Такъв, който да се хареса на по-младото потомство, което не се интересува от консервативните коли, които са карали техните родители. Те желаеха спортни седалки, скоростен лост на пода и мощни мотори. Ford взе решение, че този нов автомобил би трябвало да бъде дребен (не по-дълъг от 180 инча), лек (не по-тежък от 1100 кг) и на ниска цена (не повече от 2500 щатски $ - множеството коли стартират от 3500 щатски долара). Стилът трябваше да припомня за ниския профил на Ford Thunderbird, да побира четирима души и да е занимателен за шофиране.
Прототипите Mustang I и II са кръстени на именития изтребител P-51 Mustang от Втората международна война, макар че в този момент те са синоним на див кон, известни като като pony car.

Част от привлекателността на Mustang беше, че той можеше да се модифицира по избор на купувача - от базов автомобил без непотребни екстри до главозамайващ високопроизводителен автомобил или даже първокласен автомобил. Той можеше да се похвали с най-дългия лист от варианти, предлаган в миналото от Ford.

От първите си дни до момента Ford Mustang стана по-дълъг, по-нисък, по-широк и по-мощен, претърпя фрапантни промени в дизайна, петролни рецесии, съперници и се трансформира от модел единствено за Съединени американски щати в световен автомобил (над 140 пазара), продаван в Европа, Австралия, Близкия изток и Азия. През всичките си 60 години на пазара Mustang резервира своята прелест и известност за всеки човек, като заема място на върха на класацията на спортните коли с над един милион продажби в международен мащаб от 2015 година насам и към 10 милиона от 1964 година насам.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР