Вече пет десетилетия Международният фестивал на маскарадните игри Сурва“ в

...
Вече пет десетилетия Международният фестивал на маскарадните игри Сурва“ в
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник

Вече пет десетилетия Международният фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ в Перник се развива, обогатява и разпространява родното нематериално културно завещание.

Освен развлечение за участници и фенове, фестивалът има спортен темперамент. Елементите, съгласно които се правят оценка участниците са: показване на моменти от маскарадна традиция; поддържане и предаване на локална културна специфика; поддържане на локална традиция при маската и облеклото; артистичност на осъществяването.

Ето и 10 любопитни обстоятелството за Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва ” в Перник, които подбрахме за вас.

1. Пернишкият фестивал е най-старият фестивал на маскарадните игри в България. Решение за провеждането му е взето през 1965 година, а първото му издание е на 16 януари 1966 година

2. Първото му издание е под името „ Зимен карнавал ”, в което присъединяване взимат единствено групи от пернишкия район.

 10 любопитни обстоятелството за Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва ” в Перник

3. От 1967 година фестивалът е национален, като се включват групи от цялата страна.

4. През 80-те години „ Сурва ” се организира единствено два пъти: през 1980 година и през 1985 година

5. От 1985 година фестивалът придобива интернационален статут.

6. През 1995 година Перник е признат за член на Федерацията на европейските карнавални градове.

7. От 1996 година го до 2008 година „ Сурва ” се организира през две години. След 2008 година, фестивалът става годишен, като се организира в последните събота и неделя на месец януари.

 10 любопитни обстоятелството за Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва ” в Перник

8. На 26 юни 2009 година по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон афишира Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските обичаи. Решението е взето в град Котор.

9. Традиционно, по време на фестивала се организира и научна конференция, с присъединяване на едни от най-изтъкнатите учени, етнолози и експерти в региона от България и Балканите.

10. На 2 декември 2015 година Междуправителственият комитет на UNESCO за нематериалното културно завещание, който заседава в Намибия, включи националния празник „ Сурова ” (Сурва) в Пернишко в Представителния лист на UNESCO за нематериалното културно завещание на човечеството. Това е четвъртият български детайл след Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими, който става част от международното нематериално културно завещание.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР