Вече над 10 години Краснодар Кънчев е част от конния

...
Вече над 10 години Краснодар Кънчев е част от конния
Коментари Харесай

За Тодоровден: История за любовта и връзката между полицай и неговия кон

Вече над 10 години Краснодар Кънчев е част от конния ескадрон в София. Именно любовта му към животните и по-специално конете го въодушевява да се причисли към конната полиция.

“Всеки човек би трябвало най-малко един път да се качи на кон и да разбере каква тръпка е това ”, показа той пред bTV.

Конната полиция в България е основана през 1954 година и до през днешния ден е част от структурата на Министерство на вътрешните работи. От 2012 година обаче тя е позиционирана единствено в София под управлението на Столична дирекция на вътрешните работи.

Според националните традиции денят се чества основно за здраве на конете

Днес конната полиция можем да срещнем в столичните паркове както и да охраняват вилните зони и по време на огромни спортни мероприятия. Целта е запазване на публичния ред и попречване на всеобщи вълнения.

Кънчев счита, че конете спомагат активността на Министерство на вътрешните работи, тъй като улесняват контакта и взаимоотношението с жителите и по този начин те са по-склонни да спомагат с докладване за нередности.

Доверитето сред човек и кон се построява с доста старание, а ежедневна подготовка е основна за един конен служител на реда, изясни контрольор Кънчев. Обучението трае най-малко 3 години.

От 6 години кобилата Корона оказва помощ на контрольор Кънчев в служебните му отговорности. За специалността служител на реда конете се приготвят още от 3-годишна - тъкмо тогава се учат на обикновени команди и да не изпитва боязън от хората.

Сега Корона е на 14 години - в разгара на силите си, само че запознанството ѝ с контрольор Кънчев не стартира елементарно.

“В началото ми бе мъчно, несъмнено, тъй като бе малко сприхава и “имаше темперамент ”, само че пък аз съм спокоен човек за сметка на това и по този начин се уравновесяват нещата. Практиката е такава, че по-буен кон се дава на някой по-уравновесен и спокоен ездач, с цел да може да се съобщи характера на ездача към този на коня. В доста положителни връзки сме с Корона през днешния ден - тя ме познава и още от почти 20 метра преди да вляза в конюшнята към този момент знае, че пристигам и стартира да ме търси ”, споделя той.

Когато конете навършат 20 години се прави оценка на тяхната продуктивност. Ако резултатите са положителни, четирикракият чиновник може да продължи службата си, в случай че ли не - то бива “пенсиониран ” и се афишира търг за закупуването му или от чиновници в отряда, или жители. 

Инспектор Кънчев е безапелационен, че няма да изостави Корона. 

“Не мога да я оставя. Това не е дребен интервал от време, в който сме привикнали да работим дружно - тя знае всички мои прищевки, аз знам нейното държание. С дейностите си, мога да схвана тя какво ще направи във всеки един миг. Служителите избират да закупят конете, тъй като са привикнали с тези животни, работили са много години дружно и просто към този момент са станали един екип, който се поддържа във всяко едно отношение ”, споделя той.   

Основните критерии, по които се дефинира дали един служител на реда може да служи в отряда са обич и почитание към конете както и физическа устойчивост и умения за яздене

Инспектор Кънчев се надява обичайните надпревари с коне по случай Тодоровден да вдъхновят младите да се причислят към ескадрона. 

Стажант-репортер: Дара Сапунджиева

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР