Вече имам информация, че определени фирми подсигуряват още в понеделник

...
Вече имам информация, че определени фирми подсигуряват още в понеделник
Коментари Харесай

Меджидиев: Определени фирми подсигуряват доставка на антибиотици още в понеделник


Вече имам информация, че избрани компании подсигуряват още в понеделник доставка на антибиотици, приказвам за европейски производители. Най-осезателен сега е дефицитът на антибиотици, антипиретици, диабетни и антихипертензивни лекарства.

Това съобщи при посещаване в Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Св. Петка “ във Видин служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев. Реакцията му идва след репортаж на bTV, в който ви показахме, че над 40 медикаменти не могат да бъдат открити в аптеките.

Той добави, че казусът е в европейски мащаб.

„ Има огромен дефицит на лекарства в 25 от 27-те страни членки н Европейски Съюз, сезирали сме Европейска комисия. Много от субстанциите, които се употребяват за производството, идват от Китай и Индия, и от там се получава дефицит “, сподели още служебният здравен министър.

Той изясни, че е мобилизиран целият отдел на Изпълнителната организация по медикаментите, като от през днешния ден включихме в инспекциите и екипите на РЗИ-тата в страната.

" В момента ревизираме всички наличия по складовите ни бази, при търговците на едро и това какви поръчки има, постъпили от аптеките към тях и дали тези поръчки са изпълнени, уточни още той ", съобщи служебният здравен министър.

" В Министерството на здравеопазването обсъждахме разновидността да наложим цялостна възбрана за експорт на лекарства за един месец от България, само че не е законосъобразно, защото европейските конвенции са такива, че такава възбрана може да се постанова единствено при изключителна епидемиологична конюнктура ", сподели още Меджидиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР