Вече има смъртни случаи при тежки заболявания, неглижирани заради коронавируса.

...
Вече има смъртни случаи при тежки заболявания, неглижирани заради коронавируса.
Коментари Харесай

Има смъртни случаи при тежки заболявания, неглижирани заради COVID-19, обяви кардиолог

Вече има смъртни случаи при тежки болести, неглижирани поради ковид. Това съобщи националният съветник по кардиология проф. Иво Петров пред Нова телевизия.

По думите му поради страха от болест, доста пациенти са пропуснали даже наложителните си прегледи. А кардиолозите у нас запълниха часовете за прегледи за близо месец напред.

Проф. Иво Петров: Малко евентуално е да се открие доста ефикасна ваксина против COVID-19

Оказва се, че в доста огромна степен пациентите с кардиологични проблеми не са пристигнали до болничното заведение поради карантината. Лекарите пък признаха, че доста от случаите са били незабавни, само че ги е спрял страхът. В резултат часовете за обзор са запълнени за 20 дни напред.

"Бомба със закъснител " - по този начин разказва обстановката сега проф. Иво Петров, който призна, че откакто беше дадена зелена светлина за банкет на пациенти с планови интервенции, работата е скочила двойно. Затова и го намираме на работа през уикенда, в почивния му ден.

"Ние се натъкнахме на пациенти, които за жалост, изчаквайки да мине казусът, бяха умряли у дома и това се отрази много мъчително даже и на нас ", показа той.

Кардиолозите са безапелационни - част от тези хора е можело да бъдат избавени, в случай че са потърсили лекарска помощ в точния момент. "Около 30% от нашите пациенти не посмяха да дойдат нито за контролни прегледи, които са значими, нито за вид лекуване, което също е значимо ", изяснява проф. Петров.

Според последният разбор на „ Индекс на болниците”, почти 30% по-малко българи с кардиологични болести са потърсили лекарска помощ.

Здравните икономисти са безапелационни, че рестартът на здравната система ще рефлектираи върху бюджета. Големи разтърсвания обаче не се чакат. Според лекарите пък, отрицателният резултат от краткотрайното прекъсване на диагностиката и плановите интервенции занапред ще дава своето отрицателно отражение. Според кардиолозите, при бъдеща пандемия би трябвало да се намерения за вид, в който пациентите да имат цялостен достъп до лечебните заведения, в които се лекуват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР