Вече има образувани дисциплинарни производства и разследвания срещу полицаи за

...
Вече има образувани дисциплинарни производства и разследвания срещу полицаи за
Коментари Харесай

Разследват имало ли е полицейско насилие при протеста срещу БФС

Вече има формирани дисциплинарни производства и следствия против служители на реда за проявено принуждение над протестиращи и инцидентни жители по време на митинга против управлението на Българския футболен съюз в четвъртък вечерта. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи съобщи, че няма по какъв начин да се прояви приемливост към насилието - нито от страна на протестиращите, нито от страна на униформените. Той подчертава върху това, че този път паралелно с дисцплинарните инспекции за съответни полицейски дейности, най-малко две структури Министерство на вътрешните работи вършат подробен разбор на всички процеси в организацията на защитата на мача сред България и Унгария от предишния четвъртък. Проверяват се и дейностите по предварителната организация и преценката на тактическите дейности на полицията. Включително и на наложената през годините процедура на първа линия при защитата на сходни митинги да бъдат служители на реда без особено съоръжение, които не са предпазени, а носят единствено жилетки " Антиконфликт ".

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи изясни, че събитията в четвъртък вечерта в региона на Националния стадион са били извънредно комплицирани, с особена динамичност и доста огромно напрежение.

" Ние ще бъдем безусловно нетърпими към деянията на непотребна експанзия и използването на физическа мощ от страна нашите чиновници. Т.е. физическата мощ и помощните средства, които са използвани отвън закона и не са в границите на нормативите, на чиновниците ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност ", сподели Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Във вътрешното министерство към този момент има формирани дисциплинарни инспекции по известните досега случаи, в които има данни, че полицейски чиновници са употребявали непозволено мощ по отношение на протестиращи или по отношение на хора, които не са нарушавали публичния ред в региона.

" Там, където открием признаци за осъществено закононарушение, ние ще сезираме прокуратурата ", акцентира Коцев.

В прокуратурата към този момент има наказателни следствия по данни за упражнено полицейско принуждение и превишаване на права.

" В Софийска районна прокуратура са формирани две досъдебни производства. Едното е във връзка със сигнал на жител, който твърди, че е потърпевш от дейностите на полицейски чиновници. Същото е формирано за нанасянето на телесна щета. Второто досъдебно произвеждане е формирано по сезиране на прокурор районна прокуратура по отношение на обява в медиите, в частност в " Свободна Еврпопа ". То също касае данни за упражнено полицейско принуждение и породени на жителите телесни повреди ", изясни Мария Павлова, зам.-главен прокурор.

Във вътрешното, с изключение на инспекциите за съответни дейности на терен се прави и подробен разбор на всеки един стадий от организацията на защитата преди, по време и след мача България - Унгария.

" Тревожни са тези събития, уповавам се всички да си извадим поука и ние вършим доста деликатен разбор и оценка на това комплицирано, динамично охранително мероприятие, обвързвано с голямо напрежение. И в същото време е разпоредена инспекция, която ще се извърши от дирекция " Инспекторат " за цялостната организация на защитата ", съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Живко Коцев напомни обаче, че Министерство на вътрешните работи не може да разреши безнаказано една част от футболните почитатели да проявят експанзия както към жители, по този начин и към служители на реда.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР