Вече е ясно колко хора и машини ще участват в

...
Вече е ясно колко хора и машини ще участват в
Коментари Харесай

Вотът на 2 октомври: Как ще гласуваме


Вече е ясно какъв брой хора и машини ще вземат участие в предварителните избори на 2 октомври. имат малко над 6,6 млн. българи.

На тези избори още веднъж ще се гласоподава машинно във всички секции с над 300 гласоподаватели. Ще бъдат употребявани общо 11 013 устройства в страната и чужбина. За да няма подозрения за операции, и този път ще се броят 100% от разписките след гласуването.

Болните от COVID-19 и гласоподавателите в дребни секции и този път ще гласоподават с хартиени бюлетини.

15-часов избирателен ден по изключение ще има единствено за Коронавирус болните и хората с увреждания, които ще гласоподават с преносима секция. Ако те са повече на брой, тогава гласуването може да стартира още в 5 ч. сутринта, два часа преди началото на изборния ден.

След отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, изнесени секции единствено за Коронавирус към този момент няма. Затова ще се гласоподава по нов метод. Те ще гласоподават с преносимите секции за хора с трайни увреждания. За да стигне времето, първо ще гласоподават хората с увреждания, след това карантинираните. Ако са доста, гласуването може да стартира два часа по рано.

В изборните секции ще се гласоподава обичайно от 7 до 20 ч. Възможно е и удължение на изборния ден, само че единствено до 21 ч.

Вече се прави инсталацията на софтуера на машините, оповестиха още от ЦИК. А в това време е основано и ново звено – технологии на вота, което ще дава отговор за действието на устройствата.

Седмица след вота – на 9 октомври, към този момент би трябвало да знаем и финалните резултати, и персоналния състав на Народното събрание. Оттам нататък той би трябвало да се конституира.

Конституцията планува едномесечен период за привикване на Народното събрание, само че допускам, че още към 15 октомври той ще бъде призован на първо съвещание. Парламентът може да бъде призован или от президента, или от една пета от новоизбраните депутати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР