Вече е известно, че обхватът на нашите ракети срещу градушка

...
Вече е известно, че обхватът на нашите ракети срещу градушка
Коментари Харесай

От трите летателни машини против градушка една не работи, а ракетите не могат да достигнат градоносните суперклетки в небето

Вече е известно, че обсегът на нашите ракети против градушка е в границите на 7 до 8 хиляди метра. А мощните ядра, така наречен градоносни суперклетки, се образуват на височина от 10 до 15 хиляди метра. Реално те по никакъв метод не могат да бъдат обработени от ракетите.

Това съобщи  Цветан Цеков, който е ръководител на Браншовата камара “Плодове и зеленчуци ”, представен от “Труд news ”. Той се базира на информация, получена на среща в Министерството на земеделието на браншовици с Агенцията „ Борба с градушките ”.

Цветан Цеков твърди, че системата против градушките не е ефикасна.

“Такъв е образецът с градушката, която се породи в Ботевград, мина през Нова Загора и до централна България все нанесе провали. Не се е зародила друга сериозна суперклетка – не е направила вреди ”, разяснява още Цеков.

Според него причина за неспособност да се предотврати стихията основават и рестриктивните мерки, с които противоградната система би трябвало да се съобрази.

“Когато има цивилен или военни полети и в диаметър на 100 км. от огромни градове с летища там, не може да се третират облаци. Като ръководител на Браншовата камара “Плодове и зеленчуци ” и производител проследявам процесите най-малко 25 години.

Лично съм претърпял жестоки вреди. Дори да има съвършеното техническо съоръжение, поради рестриктивните мерки, обсегът на ракетите, остарялата технология на оръдията, не може да бъде ефикасна тази активност ”, сподели той.

Цеков твърди, че противоградната организация разполага и със самолети, с които също има проблем.

“От три самолета, които имат, един не работи, неизвестно за какво. Другите два не могат да поемат риска да влязат в облаците, тъй като се получава турболентно придвижване и водачите могат да пострадат. Затова не могат да обработят облаците.

Така че този самолетен прийом при тези суперклетки на градушката е неефикасен. Защото най-вероятно самите самолети не са пригодени за това. Така оставаме незащитени. Това е действителността ”, твърди още браншовикът.

В своя отбрана от “Борба с градушките ” обявиха, че прекомерно голословно е изказванието, че работят с морално остаряла техника.

“На командния пункт има хора 24 часа, създават се сондажи, вършат се прогнози. Радарите работят. Обезпечени сме с ракети.

В уеб страницата на организацията ни има изложение на установките ни и радарите, с които работим. 90% от писмата, които се връщат от Земеделската работа, нямат недоволства от аграрни производители ” – това разяснява Джони Ангелов, шеф на РД “Борба с градушките ” гр. Грамада, област Видин.

А от Министерството на земеделието предоставиха информация за полети на самолетите в 13 от дните през юни в Северно-централна и Североизточна България.

Обсегът на деяние на употребяваните ракети е 6.5 км при най-ниския позволен ъгъл на изстрелване – 55 градуса.

Максималната височина е до 7 200 м. Необходимо е ракетите да се изстрелват на височина, където температурата е -5 до -6 градуса, което значи, че те не доближават до оптималната си височина.

Независимо, че облаците доближават до над 15 км, предвид на физичните процеси вътре в тях, не би трябвало реагентът да попада на по-голяма височина, обявиха още от министерството.

На места реколтата е унищожена на 100%

Обезщетение единствено за регистрирани аграрни производители

В последните дни градушка опустоши благоевградските села Рибново, Гърмен и Дебрен. Щетите са извънредно съществени, най-много по земеделските култури.

Собствениците на засегнатата продукция биха могли да получат до 80% обезщетение при установени загуби от 100%. Ако производителите обаче нямат направени застраховки на насажденията си, компенсацията се редуцира до към 50%. При описването на вредите от комисия е открито, че са наранени към 800 декара тютюн, към 2200 декара царевица и към 500 декара зеленчуци.

Това заяви кореспондентът ни за района Светлана Василева. Тя наблюдава огледа на вредите от служебния министър на земеделието Георги Тахов, който даде обещание още 24 нови противоградни площадки в страната.

Обезщетение за вредите от страната могат да получат единствено регистрирани аграрни производители, за което би трябвало да подадат заявление в Общинска работа “Земеделие ”.

Ако има застраховка, тя покрива суми единствено при 100% заличаване на продукцията, което стопира производителите да подписват такава, декларират стопани.

Перник също бе под ударите на ледени парчета колкото лешник.

Невиждана скоро буря унищожи напълно реколтата в кюстендилските села Ваксево и Невестино.

А някои застрахователи към този момент предизвестяват водачите, че в околните дни още веднъж може да се чакат рискови превалявания. Изпращат известие на телефона с текст:

“Здравейте! Важно е да знаете, че от през днешния ден до края на седмицата се чакат градушки! Препоръчваме да приберете автомобила си в гараж, под заслон или да ползвате було срещу градушки. Ако сте на път по време на градушка, потърсете уместно място, където краткотрайно да спрете ”.

Това се случва на фона на ледения апокалипсис в региона на Велико Търново, Шуменско и Сливенско при започване на юни. Стихията бръкна надълбоко в джоба на застрахователите с регистрирани вреди за милиони. Освен земеделската продукция, бяха изпочупени покриви и прозорци, както и сломени коли. Част от авто търговците удариха банкрут, поради изпотрошените возила за обмен. Други оповестиха, че могат да ги пласират едвам на половин цена, поради провалите.

Георги Рачев, климатолог: Да браниш с тях е като да отидеш на сафари за слон с вилица

Цялата ни система за противоградна отбрана не е ефикасна. Няма човек, който да може да ви каже по кое време къде и какъв брой градушка ще падне от даден облак.

Ракетите не могат да го засеят тъкмо сега, в който се образува леденото ядро, както би трябвало, с цел да са ефикасни.

Нашите имат обсег до 8 км. Те са на равнището на катюшите от 1941 година. Облакът се развива непрестанно и в случай че подмитнете момента, резултатът е като да отидеш на сафари за африкански слон с вилица – не става.

В един най-обикновен купесто-дъждовен облак, от който може да падне градушка, има ледено ядро минимум 125 кубически километра, където би трябвало да отиде сребърният йодид.

Това са километри от вода и ледени кристали, които би трябвало да сондирате и вероятно да намалите градобитността. А и не можете да докажете къде, какъв брой и по кое време ще падне град.

А и аз мога да Ви осъдя, че сте ми преместили дъжда или сте ми пратили вашата градушка – ето по тази причина има одобрена правосъдна процедура в Съединени американски щати, че този проблем не може да бъде пояснен и потвърден. Там е неразрешено дейното влияние върху атмосферата, както и във Франция, и на доста други места. Практически този способ от дълго време е пропуснат, това е глупава система.

Да не приказваме, че България стана съществена автомагистрала за самолети и стартирането на ракети, които са съвсем неконтролируеми, е доста рисково.

Затова и единствено една част от страната има “противоградна отбрана ”, останалите фермери остават незащитени. От обработваемата земя единствено една трета е предпазена, обособени пространства. София да вземем за пример, няма система за запазване, за какво едните ще ги пазим, а другите не?

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР