Вече е извън всякакво съмнение, че съм граждански неграмотен. Гражданската

...
Вече е извън всякакво съмнение, че съм граждански неграмотен. Гражданската
Коментари Харесай

Дѣлото „Иван Гешев“

Вече е отвън всякакво подозрение, че съм цивилен необразован. Гражданската неначетеност е като функционалната, при която сякаш разбираш смисъла на обособените думи, само че не можеш да осмислиш концепцията на текста заради тежки осведомителни и културни дефицити. Гражданската неначетеност е нещо сходно – четеш вести, сякаш знаеш кой кой е, само че в последна сметка не разбираш какво става, написа Иван Стамболов в коментар за "Топ вести ".

Така съм аз във връзка с новия основен прокурор Иван Гешев – не разбирам какво става. Трябва да призная, че до неотдавна дори не го бях и чувал. През всичките години на народна власт не съм се интересувал кой е основен прокурор, което несъмнено ме прави неприятен жител, само че пък не съм забелязал разлика в качеството си на живот съгласно това дали на поста е Татарчев, Филчев, Велчев или Цацаров. Когато в последно време се заприказва за Гешев, се пробвах да си показва какъв би бил животът, в случай че Гешев стане основен прокурор, и какъв би бил, в случай че не стане. И би трябвало да призная, че не съумях да видя разлика. Защо има хора, които са уверени, че Гешев за нищо на света не трябва да бъде позволен за основен прокурор? Какво ще стане, какво ще се промени, какъв прелом ще се развихри, в случай че Гешев стане основен прокурор?

Ето, през седмицата отново имаше митинг.
Граждани тръгнали от Съдебната палата, отишли пред Президентството, с цел да създадат следващия цирк – този път не светили с лампи и не хвърляли яйца и кисело мляко, а коленичили за молитва. Стана ми забавно. Призивът, както научихме от медиите, гласял: „ Нека се помолим за правото и за достолепието на българския президент. Нека коленичим за една минута пред институцията Президентство”. Да се помолим на кого? За една минута се коленичи в памет на някой умрял. Кой е починалият в тази ситуация – достолепието на българския президент? Институцията „ Президентство “? Малко по-надолу излиза наяве, че молитвата била към Бог да дадял мощ на президента... Освен умни и красиви, станаха и набожни. Човек обаче желае властта само по две аргументи: да господства над себеподобните си и да оправя света от свое име и за своя популярност. И в двете аргументи няма нищо нито християнско, нито божествено. Така че всеки, който намесва Бог в политическите си игри, е нагъл двуличник.

Странно нещо са „ жителите “. Довчера Румен Радев беше обект на насмешки, прероден Тодор Живков, напряко негов двойник, изключително в случай че с фотошоп му туриш каскет. За Деса-мерцедеса да не приказваме. Беше прислужник на Решетников, мекере на Корнелия Нинова и какво ли още не. И в този момент внезапно, хоп – бàщице, ти си последната ни вяра! Президентът един път отхвърли да подпише указа и го върна. След като избраха Гешев за повторно, което не би трябвало да учудва никого, тъй като надали съществени хора като членовете на Висш съдебен съвет ще си трансформират мнението за седмица-две, в този момент Радев е задължен да подпише, само че пък не е обезпокоен от период. „ Гражданите “ желаят от него да сезира Конституционния съд. Някои от тях може би си показват, че това значи Президентът да накара Конституционен съд да анулира по някакъв метод избора на Гешев, да вземем за пример като каже, че не може да има конкурс с един претендент. Разбира се, това няма по какъв начин да стане. Единственото, което Радев може да попита Конституционен съд, е по какъв начин да постъпи самият той (ако допуснем, че не знае). И като попита, да скръсти ръце и да зачака отговора.
Ето другото нещо, което не мога да схвана, другия детайл на моята гражданска неначетеност – за какво Президентът е срещу Иван Гешев?

И въобще негова работа ли е да бъде ЗА или ПРОТИВ някакъв избор, който е в компетенцията само на магистратурата? Очевидно държанието на Радев приказва, че е подготвен да употребява всеки механизъм, с цел да пречи на назначението на новия основен прокурор. Защо? Очевидно Гешев не е номинация на ГЕРБ – най-страшния призрачен сън на Радев. Напротив, ГЕРБ бяха упрекнати, че не са издигнали втори претендент посредством правосъдния си министър, на което те дадоха отговор, че не са го създали, с цел да не ги обвинят в партийно кадруване. Тъй че (поне формално) ГЕРБ нямат безусловно никакво отношение съм случая „ Гешев “ и даже се въздържат да го разясняват. Защо тогава Радев се извъди подобен ревнив антигешевист?
Много просто. Протестите против Гешев се трансфораха (каквато беше и концепцията на сценария) в митинги против „ статуквото “. А Румен Радев е пръв герой срещу „ статуквото “, доколкото партията, на която е правилен – Българска социалистическа партия – е в съпротива и доколкото по някаква причина персонално ненавижда Бойко Борисов. Румен Радев е незабравим президент – може би единственият в историята на човечеството, чийто приоритет и житейска идея е свалянето на изпълнителната власт. Ето за какво Румен Радев е срещу Иван Гешев и единствено дето още не е излязъл и той да стачкува на улицата.

Гешев нямал бил професионални и морални качества. Кой се наема да ги изследва? Кой се наема да ги разяснява? Още повече пък от тези, които хвърлят яйца и кисело мляко и бъркат молебен с едноминутно безмълвие. Хванете някого от тях и го попитайте: „ Кои са десетте най-важни професионални качества за един основен прокурор, кои от тях и в каква степен има Иван Гешев? “. С моралните ще е още по-трудно. Но кой тук се интересува от професионални или морални качества! Тук поривът е баналното: „ Да изтръгнем страната от ноктите на мафията и да я върнем на жителите!!! “. Непрестанно би трябвало да тегне възприятие на катастрофичност и да витае ентусиазъм за протест. Именно поради това уредниците на митингите назовават Гешев „ претендент на Движение за права и свободи и олигархията “. Но що е „ олигархия “? В ново време се приема, че олигархията е слепване на стопански групировки с политическата власт, както от своя страна „ мафия “ е слепване на проведената престъпност с политическата власт. Как тогава се назовават тези стопански групировки, които не са се сраснали още с политическата власт, само че доста мощно желаят да се слепен? Гражданско общество? Демократична общественост?

И какво ще бъде, когато митингите не реализиран нищо и Иван Гешев при започване на другата година встъпи в служба? Ще приберат ли вувузелите? Не. Ще стартират да питат #КОЙ предложи Цацаров за началник на КПКОНПИ. Цацаров отпред на КПКОНПИ е пресен сюжет, на който БОЕЦ и НПО-то на Христо Иванов още не са се насладили в цялостна мяра. Новото амплоа на Цацаров е афродизиак за гражданското общество и сигурно предстоят ярки спектакли, помнете ми думата.

От друга страна, какво ще стане, в случай че по някакъв метод митингите победят и Иван Гешев не бъде назначен за основен прокурор? Ще назначат вместо него различен сходен, някой съмнява ли се? И какво ще се промени тогава? И въобще интересува ли се някой от това, с изключение на няколко десетки деятели и двама-трима обезверени водачи на бутикови обединения? Може би в нечии фантазии митингите ще продължат, както продължиха през 2013 и откакто беше оттеглена кандидатурата на Пеевски, до цялостното рухване на кабинета „ Орешарски “? Ако не се неистина, един от сегашните уредници – „ БОЕЦ “ – се пръкна тъкмо по отношение на тогавашните събития. Но историята рядко се повтаря по един и същи метод. Годината 2013 няма да се върне, както няма да се върне и 1997, когато Иван Костов – черен рицар на бял кон – пристигна да ни избави от Жан Виденов.

Разправят, че интригата към Иван Гешев била израз на боязън у някои „ опозиционни олигарси “, че ще бъдат преследвани и вкарвани в пандиза от новия основен прокурор.
Има дори и клюкари, които споделят, че това било борба на задържаните към този момент олигарси. Трети настояват, че Гешев бил единствената идея на Христо Иванов, който с изключение на от правосъдна промяна, не разбирал от нищо друго, доколкото разбирал и от нея. Според мен нищо от това не е правилно или най-малко не е определящо.

Дѣлото „ Иван Гешев “ е лабораторен опит да се очертае границата сред „ нашите “ и „ вашите “, сред „ положителните “ и „ неприятните “, сред „ индианците “ и „ ковбойците “: „ Ти си срещу Гешев? Значи си от нашите! “; „ Не те интересува кой ще е основен прокурор? Значи ти си отпадък, злощастник, рубладжия, торба с л*на... “ и всичко останало, което може да излезе от една толерантна, интелигентна, красива и политкоректна уста. Тоест, дѣлото „ Иван Гешев “ е нещо като обучение, като бойна задача в спокойно време, която не дава на деятелите да задремят, стяга редиците и развява знамената. Вълнуващо занятие, стига да си нямаш друга работа. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР