Вече е факт – осиновили сте първото си кученце и

...
Вече е факт – осиновили сте първото си кученце и
Коментари Харесай

Социализиране на малкото куче

Вече е реалност – осиновили сте първото си кученце и нямате самообладание да го визиите на семейство и другари. Не пришпорвайте нещата – убедете се, че кученцето е социализирано авансово, с цел да извършите срещите лесни и приятни. По-долу ще ви дадем насоки за социализацията на дребните кучета.

Коя е най-хубавата възраст за социализиране?

С напредването на възрастта се затруднява социализацията, защото животните стартират да се отнасят внимателно към всяка нова смяна в живота си. Специалистите настояват, че оптималната възраст за социализация е сред 3 и 12 седмици, защото четириногите са най-възприемчиви. След 12-та седмица стартират затрудненията.

Защо е значимо да социализирам кученцето си?

Срещали ли сте в миналото куче, което наподобява нестабилно и нерешително в среда с доста хора или животни? Или пък е реагирало нападателно или хиперактивно при среща с нова среда? Шансовете за такова нежелано държание са огромни, в случай че в млада възраст животното не е било социализирано. Плюсовете са безчет доста – кучето е умерено и може да му се насладите, без да се притеснявате, че ще изникне проблем. За степента на социализация крайното мнение дават притежателите, само че запомнете – в колкото повече действия ангажирате кученцето си, толкоз по-подготвено ще е то за всяка обстановка.

Социализацията

Захванали сте се с тежката задача. За начало, вземете поради всички фактори на средата, в която живеете с кучето си – в случай че да вземем за пример живеете в огромен град, кученцето ще би трябвало да свикне да бъде в динамична среда, изпълнена с хора, миризми, звук, транспортни средства – общо взето целият градски пакет. Представяйки животинчето към възможните условия, в които ще се намира, построява в него толеранс към тях.

Какво да вършиме

Убедете се, че във всяка среда кученцето се усеща удобно и не e обсипано с прекалено много информация. Следете реакциите му. Няма нищо по-неприятно от срещата с други кучета, при която вашето животинче бяга да се скрие някъде или реагира нападателно. Не спирайте да пробвате, до момента в който не забележите мечтаното държание.

Ако кученцето наподобява уплашено или ужасено в процеса на социализация, включете щипка успокоителен диалект, милувки и лакмоства, с цел да повишите доброжелателността на обстановката. Започнете от къси и далечни срещи с други кучета, да вземем за пример, и с времето приближавайте животните.

Ако не можете да се справите сами, голям брой експерти ще се погрижат за социализацията на животинчето ви вместо вас – против тъкмо избрана сума, несъмнено. Така наречените „ детски градини “ за кучета оферират образования от всевъзможен жанр – от следени игри с кучета до съкращаване на експанзията или безпокойството към даден фактор – звук, човек, животно и други Освен това експертите се занимават с трениране на главните команди и уроци по смирение.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР