Вече две десетилетия Гугъл отговаря на въпроси. За днешното поколение

...
Вече две десетилетия Гугъл отговаря на въпроси. За днешното поколение
Коментари Харесай

Модерно и качествено образование? България търси в Google.

Вече две десетилетия " Google " дава отговор на въпроси. За днешното потомство търсачката се трансформира в прозорец към знанието. Но " Google " от дълго време не е просто търсачка.

Американският софтуерен колос прави гражданска война в образованието. И тази гражданска война стигна България.

Симеон Томов - 9 клас, 51 СОУ, София
" Хората го употребяват, с цел да търсят в Интернет неща. " Радостина Георгиева - 5 клас, ОУ " Яне Сандански ", Пловдив
" Както се майтапим от време на време - не знаеш нещо, питаш " Google ". "
Вече две десетилетия " Google " дава отговор на въпроси. За днешното потомство търсачката се трансформира в прозорец към знанието. Но " Google " от дълго време не е просто търсачка. Американският софтуерен колос прави гражданска война в образованието. И тази гражданска война стигна България.

В пловдивското учебно заведение “Яне Сандански ” петокласници имат урок по “Човекът и природата ”. На мобилните им устройства е заредена " Google Класна стая ". В нея учителката им дава задания, качва материали и следи работата им. А Радостина и останалите възпитаници пишат отговорите си в " Google Документи ". Тук няма хартия. Всичко се случва в цифрова среда.
Радостина Георгиева - 5 клас, ОУ " Яне Сандански ", Пловдив
" Отваряш приложението и всичко е там. Няма потребност нещо особено да правиш, просто всичко си е на едно. И можем да го използваме на всички места, когато и да е, общо взето. "
Това е концепцията на така наречен облак - файловете и стратегиите се съхраняват във виртуално пространство, налично от всяко устройство. " Google " основава безвъзмездна екосистема на този принцип. В нея учениците имат мълниеносен достъп до информация и поддържат връзка както между тях, по този начин и с учителите. В българските учебни заведения технологията се внедрява от Центъра за креативно образование, който е сътрудникът на " Google " за страната, а стратегиите му са утвърдени от Министерството на образованието


Александър Ангелов - съучредител и шеф на Център за креативно образование
" Ние сме задействали " Гугълза образованието " на над 100 учебни заведения в страната. Около 200 са учебните заведения, които сега употребяват " Google " приложения за образованието на личните си домейни, което е доста значимо. Имаме към 20 учебни заведения, които интензивно употребяват " Google Класна стая " - някои от тях имат по 20-30-40 класни стаи. "
Класна стая, или Classroom, е един от главните просветителни принадлежности на " Google ". От общо малко над 730 хиляди възпитаници у нас, 20 хиляди имат лицензиран достъп до нея. Това прави към 3 %. В “Яне Сандански ” я употребяват над 200 деца.
Маргарита Бозова - шеф на ОУ " Яне Сандански ", Пловдив " Имаме портативни устройства в учебно заведение. Голяма част от учениците имат лични устройства, които също могат да употребяват в часовете, когато се работи с Гугъл Classroom или с някаква друга платформа просветителна. "
За учителите всеки конфликт с модерното е мъчно, само че неизбежно прекарване.
Иван Георгиев - преподавател по математика, ОУ " Яне Сандански ", Пловдив
" Технологиите се трансформират. Ние също би трябвало да се променим с тях и считам, че " Google " приложенията и всичко, което ни оферират като благоприятни условия за по-добра връзка и работа в образованието, е част от тази смяна. "
Други не са такива оптимисти. Притесняват се от огромното внимание, което се обръща на принадлежности като " Google Класна стая ". И не считат, че сходни нововъведения вземат решение проблемите в българското обучение.
Стоян Боев - преподавател по БЕЛ, ОУ " Яне Сандански ", Пловдив
" Всякакви технологии са добре пристигнали в образованието... като помощно средство! Не всичко да бъде предоставено на компютъра. Да се остави една огромна ниша, където учителят да си бъде личността, с която ученикът има потребност да поддържа връзка. "
Какви са резултатите от " Google за обучение ", още е рано да се каже. Образователното министерство не следи тази технология и отхвърли да я разяснява за Българска национална телевизия. Но тя бързо се популяризира.

И до момента в който в пловдивското “Яне Сандански ” към този момент употребяват системата на " Google ", в софийското 51-во се приготвят да вкарат същата технология.
Ива Асенова - зам.-директор " Образователни технологии ", 51 СОУ, София
" Започнахме като група от двайсетина индивида, които минават по-сериозни образования. След което тези 20 би трябвало да предадат знанието си на останалите, които сме 80. "
" Google " влиза публично в 51-во от идната година. Тук ще разчитат не на преносими компютри, а на смарт телефони. Затова обаче би трябвало да убедят учениците, че средството за развлечение, към този момент е средство и за учене.
Ива Асенова - зам.-директор " Образователни технологии ", 51 СОУ, София
" Знам, че ще бъде мъчно. Изкушението да НЕ направиш това, което учителят ти е споделил, а да влезеш във " Facebook " или в " Ютуб ", несъмнено е доста огромно. Но допускам, че ще свикнат и сега, в който се каже " Хайде в този момент да извадим телефоните и да забележим какво можем да създадем през тях и да намерим някаква информация ", съумяват да пренастроят. "
За учениците смяната е добре пристигнала. По-малко учебници, по-достъпно познание.
Симеон Томов - 9 клас, 51 СОУ, София
" Когато примерно желая да науча нещо, което в учебника не мога да го намеря, употребявам Интернет. Или когато желая да намеря някакви отговори.
Ще икономисвам време сигурно. Сутрин най-малко. Аз както обичам в последния миг да си оправям чантата. " Деяна Милушева - родител и зам.-директор, 51 СОУ, София
" Моите упования като преподавател са, че ще бъде трудоемко първоначално. Като родител считам, че ще имам достъп до повече информация за детето си - какво учи детето, какви са му забележките - както сега, когато използваме електронен дневник - какви са му похвалите, доколко участва в часовете, доколко е интензивно. Горе-долу по този начин си представям нещата. "
Цялата тази информация се държи на сървърите на " Google ". От компанията подсигуряват, че данните на възпитаници от 1 до 12 клас не се споделят или продават на трети страни и не се употребяват за маркетинг. Освен това, в просветителната екосистема няма реклами. И въпреки всичко - тормозят ли се родителите, че сигурността на децата им зависи от софтуерен колос?
Деяна Милушева - родител и зам.-директор, 51 СОУ, София
" Не, не би трябвало, тъй като това си е някакъв развой, който въпреки всичко е контролиран. Донякъде вярвам на сходна огромна компания. След като е вкарано в учебно заведение... Допускам, че множеството родители ще разсъждават като мен. " Светлана Георгиева - родител
" Естествено, че ме тормози. Признавам си, не знам каква би била съответната реакция. Разчитам на това, че хората, които са създали тоя план, са доста по-компетентни от нас и по някакъв метод са ги планували тези неща. "


Но даже платформата на " Google " да е изцяло предпазена, налагането й предизвиква учениците да прекарват още повече време в Интернет. А там те би трябвало да се пазят сами от редица рискове.
Симеон Томов - 9 клас, 51 СОУ, София
" Има всевъзможни хора, които се пробват да навлязат някак си в живота ти. " Деяна Милушева - родител и зам.-директор, 51 СОУ, София
" След като се вкарват по този начин интензивно технологиите, би трябвало да има време отделено за това по какъв начин да се защищават децата. " Радостина Георгиева - 5 клас, ОУ " Яне Сандански ", Пловдив
" Това е едно от най-важните неща. Както би трябвало да се предпазваме в всекидневието, по улиците, когато вървим, по този начин и в Интернет, тъй като ние прекарваме съвсем задачите си дни вътре и е хубаво да бъдем предпазени в края на краищата. "
В България обаче цифровата просветеност не е наложителна част от образованието. Така самодейността поемат жителите. Радостина приключва обучителна стратегия за киберскаути на Националния център за безвреден Интернет. И след това самата тя става преподавател... на връстници и на майка си.
Светлана Георгиева - родител
" Тя ми сподели доста неща по отношение на това какъв брой ти е сигурна паролата и профили в Интернет пространството и така нататък. " Радостина Георгиева - 5 клас, ОУ " Яне Сандански ", Пловдив
" Ние сме общо взето това. Ние учим другите хора - освен родители, само че и деца. " Светлана Георгиева - родител
" Няма по какъв начин да ги предпазим напълно. Подкрепям потреблението на технологии, поддържат потреблението на Гугъл Classroom, само че моля да бъде рационално. " Ива Асенова - зам.-директор " Образователни технологии ", 51 СОУ, София
" Родителят би трябвало да има отношение по този въпрос и да не си мисли - доста хора си го мислят - " Това с моето дете няма да стане ". Не е неприятно да имаме едно мислено. И мисля, че те са тези, които повече би трябвало да извърнат внимание. Не, че ние не обръщаме. "
От епохи насам, учениците би трябвало физически да идват до учебно заведение, носейки тежка раница. Малко по-малко обаче класната се мести в облака. Тази смяна носи доста повече благоприятни условия. Но и напълно нови провокации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР