Вече близо година Украйна воюва срещу нахлулата на нейна територия

...
Вече близо година Украйна воюва срещу нахлулата на нейна територия
Коментари Харесай

Трябва ли войната да дойде и у нас, за да разберем цената на петата колона?

Вече близо година Украйна води война против нахлулата на нейна територия Русия. Но от напълно скоро украинското управление отвори втори фронт - против личната си корупция.

Въпреки възхищението, което извиква в свободния свят с героичната си опозиция против неведнъж надминаващ я съперник, Украйна в очите на трезвите наблюдаващи остава една от най-корумпираните страни в Европа. Затова при последното си посещаване в Киев Европейската комисия поля със леден душ украинските упоритости за присъединение към Европейски Съюз до две години.

От края на януари и началото на февруари украинските управляващи започнаха серия от уволнения, арести, обиски и кадрови промени по високите етажи на властта. Отиде си върховен съветник на президента Володимир Зеленски, задържани по обвинявания в корупция бяха зам.-министри на инфраструктурата и на защитата, уволнено беше цялото управление на митниците, заместител на основния прокурор беше заставен да подаде оставката си. Очаква се кадровата метла да продължи и в самото държавно управление.

В изискванията на война мотивите не оставиха на Зеленски различен излаз - в миг на висшо тестване украинците не биха търпели неща, които преди минаваха безнаказано - да вземем за пример да се купува храна за армията на спекулативни цени, върховен началник да получава рушвет от близо половин милион $, а различен някогашен началник на държавна компания - награда от близо 6 милиона евро за извоювано арбитражно дело против " Газпром ". Висш прокурор да прекарва зимната си отпуска в Испания и да се хвали с това в обществените мрежи, когато сънародниците му гинат на фронта и под съветските бомбардировки и има военновременна възбрана за мъжкото население да напуща страната. Може би капката, която преля чашата, беше злополуката на държавен хеликоптер покрай Киев, в която почина цялото управление на вътрешното министерство отпред с министъра Денис Монастирски.

Украйна, въпреки и не членка на Европейски Съюз, има сходен проблем на членката от 16 години България - безнаказаната корупция по висшите етажи. Днес Киев в изискванията на война е заставен да прави това, за което София не откри сили и воля в изискванията на мир, гарниран с великодушна европейска финансова и техническа помощ.

Украинското управление несъмнено е можело да предприеме днешните си дейности и в мирното време, само че, по български, действаше постепенно и колебливо. Войната обаче го принуди да стартира да пипа бързо и безкомпромисно. Тя оголи до болежка вредата, която корупцията нанася на обществото и страната. В изискванията на въоръжен спор тя се заплаща безусловно с кръвта на народа и с независимостта на страната, заплаща се с окупираните от агресора земи - изключително на юг, където той не срещна особена опозиция. Това в този момент се проверява. Разбира се, и военното състояние развързва значително ръцете на изпълнителната власт в Киев - от една страна, само че от друга и отрязва пътя към взаимни отстъпки.

Обявявайки серията арести и обиски на 1 февруари новият началник на украинската Служба за сигурност Василий Малюк сподели, че подхваща " световен удар по вътрешния зложелател " и разясни, че под това разбиране схваща лица, които с дейностите си в разнообразни сфери вредят на сигурността на Украйна. Той посочи, че става дума за предатели на родината и сътрудници на съветските специфични служби, лица от проведената престъпност, корумпирани държавни чиновници, подкопаващи стопанската система на страната и постоянното действие на отбранителната промишленост. Когато предшественикът на Малюк Иван Баканов беше уволнен предишния юли дружно с основната прокурорка Ирина Венедикова, Зеленски посочи като причина разкритите 651 случая на държавна измяна и съдействие с съветските нашественици в органите на прокуратурата, следствието и други правоохранителни органи.

С две думи, Украйна сега прави това, което България даже не е почнала в действителност - ликвидира проруската си пета колона, чийто основен енергиен източник е корупцията. Проруската партия Опозиционна платформа " За живота " беше неразрешена да вземем за пример.

У нас партии, провеждащи намерено прокремълска линия, са в Народното събрание, имат постоянен достъп и ноторни глашатаи в националните медии, чиито управления не смеят да ги пипнат от грижа за свободата на словото. Т.е. българските пропагандисти на един от най-тираничните и кървави режими в света, намиращ се под невиждани интернационалните наказания, оповестил България за неприятелска държава и цензуриращ грубо публицистиката в страната си, се употребяват от европейски свободи за сметка на европейски граждани и на техния бюджет. Това е безумие, което можем да платим скъпо. Справка - Украйна.

Но върхът на българското знамение в това отношение е, че основният представител на Кремъл у нас е призидент на републиката и той е определен с гласовете на партии, оповестили се за " положителните ", за основните и единствените борци с корупцията. С подобен президент украинците се разделиха още през 2014 година Такъв президент българите избраха две години по-късно, откакто той им сподели, че Крим е съветски.  

Украинците схванаха какъв брой коства толерантността към пипалата на Русия в страната им по сложния метод. Чудя се, би трябвало ли войната да подпали и България, с цел да разберем същинската цена на корупцията и на петата колона. Но тогава може да се окаже късно. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР