Вече близо две години помпено-акумулиращата централа ПАВЕЦ Чаира“, която може

...
Вече близо две години помпено-акумулиращата централа ПАВЕЦ Чаира“, която може
Коментари Харесай

Един от агрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“ е невъзстановим

Вече близо две години помпено-акумулиращата централа ПАВЕЦ „ Чаира “, която може да играе основна роля в зеления преход на България, не работи. В хаоса на няколко държавни управления повода остава неразбираема и до през днешния ден, само че Националната електрическа компания (НЕК) най-малко към този момент напредва с избора на реализатор на ремонта на четирите ѝ хидроагрегата, написа economic.bg.
Прочетете още
Становищата на специалистите са посочили, че авариралият по време на тестванията през 2022 година четвърти елемент няма по какъв начин да бъде възобновен и ще се наложи подмяната на турбинната му част, без генератора. Това изясни пред Economic.bg изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев. За подмяната на главните му съставни елементи до края на година ще бъде оповестена тръжна процедура. Ремонтът му обаче изисква доста време и упованията са, че той ще проработи едвам след 2025 година

Другите два елемента, които също подлежат на ремонт, само че с по-малък обсег, ще бъдат възобновени от Toshiba и консорциума ABB-Voith, точно на който беше предоставена рехабилитацията на цялата централа още през 2019 година, чийто тест през март 2022 година приключи с необикновен екот и повреда.

Казусът е комплициран и не е част от общоприетите услуги, по тази причина няма готово решение и опит “, споделя Георгиев във връзка договарянията с фирмите.

По думите му сега НЕК е в развой на договаряния с тях за възобновяване, само че те в паралел са разработвали техническото решение, с цел да бъдат уверени да го предложат.

На този стадий по-бързото решение е за ремонт на съществуващите елементи, по което работи Toshiba, в паралел преглеждаме и създаваме вид " техническа спецификация " и за замяна на един от елементите ”.

В последна сметка, което от решенията се окаже най-успешно и бързо, то ще бъде предпочитано осъществено.

Уверенията, които ни дават тези компании, са, че ще могат да се оправят с ремонта на първите два елемента в границите на идната година “, споделя още той.

Очакванията на НЕК са през 2025 година да проработи най-малко още един от елементите, само че за новия ще бъде належащо повече време.

В средата на месеца се чака окончателният отчет от швейцарската инженерингова компания AFRY Switzerland, която проверява повода за повредата. НЕК си дава време, с цел да направи разбор и изводи върху него и по-късно ще даде повече информация.

Нови ПАВЕЦ

В момента се прави предпроектно изследване за създаване на два нови ПАВЕЦ-а – в региона на Батак и Доспат – като те ще са ситуирани сред съществуващи язовири, което ще понижи доста разноските за тях.

Всеки от тях ще бъде с мощ 800 – 1000 MW. За това кой ще построява двете нови централи, също ще бъде открита процедура.

По проект двата плана би трябвало да бъдат осъществени 2030 – 2032 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР