Вече 71 години, откакто е изградена жп линията Самуил –

...
Вече 71 години, откакто е изградена жп линията Самуил –
Коментари Харесай

ЖП линията Самуил – Силистра ще бъде електрифицирана

Вече 71 години, откогато е построена жп линията Самуил – Силистра с недра 113 км и 200 метра.

Но до през днешния ден не е направено нищо, с цел да стартира нейната електрификация. От тогава в този район не е издигнат и един километър стоманен път. Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи доцент Джевдет Чакъров в парламентарен въпрос към вицепремиера и транспортен министър Христо Алексиев.

Ако се огледа железопътната карта на страната, се вижда, че това е единственото отклоняване от основната жп линия 9 към този район, каза Чакъров като акцентира, че Видин и Силистра са двете области в България с най-нисък стандарт на живот и неприятната инфраструктура като цяло е един от проблемите, който също обуславя това.

В Силистра един от главните проблеми е свързаността сред обитаемоте места, както и свързаността на региона като цяло с останалите райони от страната. По посочената жп линия оптимално позволената скорост е 65 км/ч.

21-ви век сме. Според общодостъпна информация на НКЖИ, за да се доближи от Силистра до Добрич – двата съществени града в Добруджа – са нужни цели 10 часа. С автомобил същото това разстояние се изминава за един час. От Силистра до Тутракан, Тервел или Шабла – съществени обитаеми места в Североизточна България, където се намира и Силистра, няма жп линия. Видно от железопътната карта на страната е, че Североизточна България е изолирана и незадоволително добре обвързвана с главните жп линии на страната. Това в допълнение натоварва така и така недобрата пътна инфраструктура в района, акцентира доцент Джевдет Чакъров.

Предвид характера на климата в района през зимата, нерядко се случва пътищата да бъдат затворени поради снегонавявания. Алтернатива за предвижване по различен метод обаче няма – там, където липсва стоманен път. В подтекста на така наречен зелена договорка на Европейски Съюз жп превозът е главният тип превоз, който би трябвало да размени замърсяващи типове превоз. Всичко това безалтернативно обуславя нуждата от електрификация на жп линията Самуил – Силистра, а в вероятност и построяването на спомагателни жп линии, които да подобрят свързаността на област Силистра с останалите райони в страната, а също и свързаността сред обитаемоте места в самата област и сред обитаемоте места в Североизточна България, сподели националният представител от Движение за права и свободи.

И попита: „ Предвижда ли се електрификация на жп линията Самуил – Силистра? Ако да – има ли план за това, какъв брой стадия включва той, каква е общата му стойност, в какъв интервал би се осъществил и с какво финансиране се планува да бъде включен в стратегическия проект за развиване на област Силистра? “.

Транспортната съгласуваност в Северен централен регион е от изключителна важност както във връзка с достъпа до ефикасен превоз на жителите на обитаемоте места в района, по този начин и с оглед интернационалната конюнктура от последните месеци. Българската страна отдава приоритет на железопътния превоз в сходство с европейските условия, само че той е и народен приоритет, и търсим способи за пренасочване на железопътния товарен трафик през нашата територия, отговори Христо Алексиев.

От началото на годината след блокадата на украинските пристанища износът на украинско зърно и други артикули е усложнен, което сътвори предпоставки за смяна на транспортните коридори за импорт и експорт на артикули в посока направлението север-юг на територията на Югоизточна Европа. В съгласуваност с Европейска комисия интензивно се работи за развиване и обезпечаване на бързи транспортни връзки посредством основаването на така наречен коридори за взаимност. И тук доста интензивно работим за оферти по така наречен коридори за взаимност. В тази връзка в тактиката на НКЖИ са залегнали значими за реализация планове – те са планове в района като цяло – като те са преди всичко правене на планови изследвания с разновидности за електрифициране на жп линията по направлението Разделна – Кардам – Негро вода, и от там на територията на територията на Румъния към пристанището Констанца, уточни още вицепремиерът.

Христо Алексиев посочи, че по-късно би трябвало да се построи връзка към втори нов граничен смесен мост на река Дунав при Русе. Ние тук имаме направено съглашение, което е в съгласие сред двете страни – сред българската и румънската – и се надяваме декември или януари да подпишем това съглашение за създаване на нов трети мост над река Дунав, заяви вицепремиерът.

Другият план, който сега се създава, е техническо планиране и електрификация на връзката към границата ни с Румъния по Дунав мост-1. Също по този начин в района е плануван за създаване и интермодален терминал в Северен централен регион – в град Русе. Това, което обсъждахме и сме решили, че би трябвало да се случи, е пускане – и те напълно скоро ще бъдат стартирани, в момента се прави заданието – на предпроектни изследвания за електрификация и рационализация на сектора Самуил – Силистра, както и за мост над река Дунав при Силистра – Кълъраш. Инициирали сме процедура, сега се изготвят съответните задачи и се надяваме до месец януари тя да бъде оповестена, сподели Алексиев.

Той посочи, че през годините са се търсили и сега не престават да се търсят разновидности за обезпечаване на бързи и надеждни транспортни връзки.

Както отбелязвахте, понастоящем липсват ефикасни благоприятни условия за предвижване на жителите сред обитаемоте места в района, което безспорно оказва отрицателно въздействие. Считам за оправдано да се сложи акцент и да се насочат старания към подобряването на свързаността на транспортните връзки както в област Силистра, по този начин и в обитаемоте места в Североизточна България, добави транспортният министър. Той осведоми, че сега българската железопътна мрежа е със 75% електрификация, като единствено за последните 5 години се регистрира растеж от 5% на електрифицираните жп линии, което ни слага на едно от първите места в Европейски Съюз във връзка с електрификация. Посоката на развиване във връзка със зелената договорка е постигане на 90% електрификация през идващите 10 години.

До огромна степен мога да кажа, че сме задоволени от отговора, коментира Джевдет Чакъров. С електрификацията допускам, че ще бъде заложена смяна в скоростта, съобщи той. И изрази вяра, че в районите, в които би трябвало да се усъвършенства свързаността, както и изискванията и за вложения и по-добро качество на живот, ще бъде построена съответната инфраструктура

Добре е да се намерения и за възобновяване на някои пристанища, да вземем за пример в Тутракан. Земеделците се обръщат, бизнесът се обръща, там да има по-добра комуникативност, тъй като транспортните разноски в днешно време, с оглед и на цените на енергоносителите и на горивата, са доста по-високи. Това би дало спомагателен подтик за района, акцентира Чакъров.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР