Вече 4 дни в село Цалапича има големи протести на

...
Вече 4 дни в село Цалапича има големи протести на
Коментари Харесай

Много въпросителни изплуваха около жестокото убийство на Димитър от Цалапица

Вече 4 дни в село Цалапича има огромни митинги на жителите, които упорстват да се разкрие цялата истина към гибелта на 24-годишния Димитър Малинов, чието ликвидиране потресе хората в региона.

Припомняме, че Димитър Малинов изчезна на 20 юли, откакто е бил на посетители на майка си. Той бе в неопределеност 7 дни преди полицията да открие тялото му заровено в земята и затрупано със строителни боклуци. Според прокуратурата, за закононарушението е обвинен 30-годишният Рангел Бизюрев, за който се допуска, че се намира в Германия и към този момент е издадена европейска заповед за арест.

Само дни по-късно прокуратуратурата разгласи, че в границите на следствието са задържани 19-годишните близнаци от село Цалапица Борислав и Валентин Динкови. Те са упрекнати в персонално укривателство. На брифинг на държавното обвиняване стана ясно, че те са укрили тялото на жертвата, като единият е превозил натрупа, а другият, благодарение на кирка, мотика и лопата, го е закопал. Двамата помогнали на хипотетичния причинител Рангел и да се прибере до дома си. " Те се съгласили, въпреки да знаели, че става дума за закононарушение, и то осъществено по нечовечен метод ”, описа зам. районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

От прокуратурата обаче натъртиха на няколко пъти, че младежите не били съучастници в убийството, а единствено са заровили натрупа след осъществяване на убийството и то без предварителна спогодба. Направили са опит да се укрият, само че несполучливо. Ако бъдат приети за отговорни, ги чака до 5 години отнемане от независимост.

Към момента братята са задържани. В сряда прокуратурата изиска от съда непрекъснатото им задържане. След двучасово съвещание, магистратите постановиха мярка " задържане под стража " за близнаците.

Според околните на убитото момче обаче е неуместно близнаците да бъдат съдени единствено като помагачи или за укривателство, и би трябвало да дават отговор наедно с причинителя като съучастници. Те желаят да знаят по какъв начин полицията и прокуратурата са открили, че близнаците не са взели участие в убийството, като даже не е заловен и разпитан килърът. Твърди се и че охранителни камери са снимали по какъв начин убитият юноша се качва в фамилна кола на двамата близнаци преди убийството.

Близките и жителите на селото желаят цялостна инспекция на дейностите на полицията по този случай - от убийството през изгубването на обвинения и ареста и присъединяване на близнаците. Иска се инспекция и какво е правено по остарели случаи, свързани с участниците.

" Да изселят двете семейства от Цалапица. След като системата се пребори с цар Киро, както изгониха цар Киро, по този начин да изгонят и двете семейства, те нямат място тука ", съобщи един от жителите в селото.

Бунтовете против семейството починалия Кирил Рашков избухнаха в село Катуница през 2011 година Местните подпалиха парцелите му, откакто две локални момчета починаха. Единият бе прегазен от близки на ромския необут, а другият умря по време на митингите. Едва по-късно страната се задейства против Рашков и той прекара няколко години в пандиза.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР