Вече 142 години България се възползва от правото си да

...
Вече 142 години България се възползва от правото си да
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Технология на вота

Вече 142 години България се възползва от правото си да гласоподава. Избирателната ни система е минала през разнообразни стадии, тествания и разтърсвания.

Гласували сме ръкописно, и с фасул, и царевица.

Снимка: btvnovinite.bg

С референдум от монархия сме се трансформирали в република. И последователно сме дали изборни права на дамите.

За да стигнем до 2021 година, в която четири пъти заставахме до урните.

Първите избори у нас през 1879 година са за национално заседание - на 30 септември и 7 октомври.

Веднага след Освобождението първото съвещание на първото елементарното национално заседание се организира в Къщата с часовника на улица „ Московска “.

Снимка: btvnovinite.bg

Тогава още не сме имали хартиени бюлетини, а и над 95% от популацията е било необразовано. Затова било решено - гласоподаване с фасул, царевица и други шарени семена.

„ Това е самата технология на вота, заради извънредно ниския % на просветеност – през 1880 година са регистрирани 3,3% грамотни. Това е наложило изборите да бъдат сведени защото и системата е двупартийна - либерали и консерватори, до гласоподаване с фасул и царевица тук-там или разнообразни типове фасул “, изяснява доцент доктор Михаил Груев - ръководител на Държавна организация „ Архиви “.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар че гласуването е допотопно, изборната ни система е съвременна, споделят историците.

„ Сравнително рано след възникването на нашата съвременна държавност възприемаме практики необятно публикувани в Европа. В началото е мажоритарна, тя е натурален артикул на развиването. Прилагала се е в многомандатни региони “, показва преподавателят по История на изборите в България Светослав Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

След боба и царевицата, идва ред на гласуването с хартия. И - със прикрит учебен ценз.

„ Налагането на бюлетините става последователно, по този начин да се каже. Първо гласоподавателите е трябвало персонално да изпишат имената на претендентите, които поставят в урната. И това е ограничавало хората, които упражняват изборно право “, счита доцент доктор Михаил Груев.

Все отново, страната има потребност от постоянен изборен корпус. И се обръща към всички мъже, стига да са пълнолетни. А бюлетините са цветни, с цел да не стават неточности.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Минават години и у нас се приема гласуването с цветни бюлетини, още веднъж с цел да могат необразованите да се ориентират. България е една от първите страни въвели пропорционалната система за парламентарни и представителни органи. Ние сме едни от първите и сме в топ 10 в света “, изяснява Светослав Живков.

От 1890 година до 1940 година са извършени избори за двадесет и четири Обикновени национални събрания и четири Велики. Постепенно изборната ни система се трансформира от мажоритарна към пропорционална. И се уголемява изборният корпус. Отпадат условията за просветеност и уседналост. Дава се право и на дамите да вземат участие в процеса.

Снимка: btvnovinite.bg

На локалните избори 1937 година те имат лимитирано изборно право – то е единствено за омъжени с деца над 21. След това през 1938 година отпада условието за деца, само че остава да са омъжени. И - единствено пасивно право, т.е. - единствено гласоподават. Пълни изборни права дамите получават след преврата от 9 септември 1944 година, на изборите ноември 1945 година

„ Има и интензивно изборно право на дамите. За пръв път тогава влизат 14 дами. Тяхна предводителка е Цола Драгойчева, емблематична фигура на новия режим “, споделя доцент доктор Михаил Груев.

Снимка: btvnovinite.bg

След 9 септември 1944 година държавното управление на Отечествения фронт разпуска Народното събрание. И насрочва идващите избори едвам година по-късно, на 18 ноември 1945 година А идващите избори през 1946 година са планувани дружно с референдум за унищожаване на монархията и прокламиране на Народна република. Резултатите - 95,6% от гласоподавателите желаят република и единствено 4,4% - монархия.

А в България се трансформират доста неща и процедури. На първо място – след 1946 година изборната система става еднопартийна.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Феномен след войните е по този начин нареченото олевяване, има го като наклонност в Европа. На напред във времето излиза аграрното население, има и много мощна комунистическа партия “, изяснява Светослав Живков. По думите му това, че в България влиза алената войска предопределя и електоралната история.

„ Като изключим първите години, еднопартийната система значи и гласоподаване за един претендент. От тази позиция изборите са безусловно фалшив “, счита той.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Към 99, 3-4% - това са публични данни за присъединяване в изборите. Приемаме ги с усмивка през днешния ден. В този интервал присъединяване в изборите е обявление на преданост. Така че това е съвсем наложителен обред, има и съревнование сред секциите кой първи ще завърши гласуването. И в случай че късно следобяд не си се явил да гласуваш, идват да те викат, а от време на време идват с урната у вас “, отбелязва и доцент доктор Михаил Груев.

След интернационалните совалки, вътрешни митинги и партийно напрежение, на 10 ноември 1989 година Тодор Живков е свален. А България потегля по пътя на демократичния преход.

Снимка: btvnovinite.bg

Изборите за Седмо Велико национално заседание се организират на 10 юни 1990 година и са първите свободни и демократични избори в страната от десетилетия насам. Гласуват 6 976 620 или 90,79% от всички имащи право на глас. Българска социалистическа партия печели против Съюз на демократичните сили.

Част от народните представители са определени по мажоритарната система, а друга част – по пропорционалната.

Седмото велико национално заседание основава Конституцията на Република България от 1991 година, която работи и до през днешния ден. Страната ни влиза в интервала на своя преход. Който продължава към този момент 32 години.

Снимка: btvnovinite.bg

За този интервал преживяхме какво ли не, само че на няколко пъти трусовете за държавната и изборната система бяха големи.

През 1997 година след Жан Виденовата зима и парализиращите митинги, Николай Добрев и Георги Първанов връщат мандата на новоизбрания президент Петър Стоянов.

Съдбата обаче свързва Първанов и Стоянов вечно. Особено на 5 ноември 2002 година Стоянов е президент с изгледи за втори мандат. Първанов – водач на Българска социалистическа партия и трети в изследванията.
Снимка: btvnovinite.bg
До вечерта на дебата по bTV. Първанов не идва. А Петър Стоянов вади конфиденциален отчет номер 226, уличаващ съперника му Богомил Бонев.

„ Спомням си главното и най-важното, което аз дефинирам като българския „ Уотъргейт “. Георги Първанов по този метод финтира своите съперници и най-много Петър Стоянов и излиза преди всичко. Той просто ги остави да се скарат, да не кажа друга по остра дума, тъй като е било предвидимо, в случай че знаеш, че ще извади този отчет за Бонев. Аз бях учуден, конфиденциален отчет, той ми го даде в ефир и аз попитах имам ли право да чета и той сподели, че е президент и мога да чета от досието и стана сензация, тъй като вътре имаше доста тежки обвинявания “, спомня си журналистът и публицист Иво Инджев.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Не бих желал да синтезирам какво имаше вътре, връзки на мафиоти с български политици, най-кратко казано. Това беше шокиращо. Това е най-скандалното живо предаване по българска телевизия и евентуално с най-голяма публика за тези времена. Аз като водещ разбрах, че аудиторията скача, падаха излъчвания и дебата продължи по-дълго от предстоящото “, спомня си още водещият Иво Инджев.

Според него може да се каже, че този спор трансформира хода на историята. „ Вместо Петър Стоянов да повтори мандата си, в което всички бяха уверени, новобранецът в надпреварата внезапно се оказа победител “, показва той.

Така двама се карат, само че - трети печели.

Снимка: btvnovinite.bg

През годините Първанов неведнъж е заявявал, че не е знаел за подготвяния отчет и оповестението му в ефир. И че просто е имал шанс да не е на това място по това време. Така историята го прави победител в президентските избори. През 2002 година и през 2007 година

Според Марк Твен, в случай че изборите променяха нещо, нямаше да ни разрешат на ги практикуваме. Има обаче и обстановки, които трансформират и гласуването, изборите, резултата. И публичните настройки.

Снимка: btvnovinite.bg

Аферата „ Костинброд “ се разигра в деня за размисъл преди изборите през май 2013 година Държавното обвиняване тогава разгласи, че са отпечатани към 400 000 подправени бюлетини. А сигналът за тях и че се съхраняват в печатница в Костинброд беше подаден от Мая Манолова, тогава - народен представител от Българска социалистическа партия.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Подадох сигнал в прокуратурата, не съм правила изказвания нито в деня за размисъл, нито в самия избирателен ден. Прокуратурата ревизира и откри, че посоченото в сигнала е истина и има половин милион бюлетини, складирани в печатницата и подготвени за разнасяне из страната “, спомня си Манолова.

Две години по-късно единственият обвиняем по делото беше приет за почтен. Според съда, някогашният основен секретар на Министерския съвет Росен Желязков не е ощетил с нищо страната и е извършил служебните си отговорности, до момента в който са се отпечатвали бюлетините за изборите.

След този случай, бюлетините у нас към този момент се печатат единствено от Българска народна банка. Под непоколебим държавен надзор и с неповторими номера и отбрана, само че историята има навика и свойството да се повтаря.

Снимка: btvnovinite.bg

На 6 ноември хора от ГЕРБ обкръжиха склад, където съгласно тях се съхраняваха нерегламентирано импортирани машини, чиято роля във вота е съмнителна и неразбираема. Първо машините бяха към 200, след това броя им последователно се усили до над 400.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Това са аварийните машини, с цел да може да поддържаме тези 12 837 машини, в случай че желаеме да го съпоставяме с колите - има 13 000 коли и се поддържат 400 аварийни. Тези 427 машини са част от цената, която ЦИК е платил за тези 13 000 машини. Той е платил 13 000 машини, плюс 36 месеца гаранционно обслужване “, показва Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на „ Сиела Норма “.

Според водача на ГЕРБ Бойко Борисов, това са машини, които са изпълни идентични. „ Само слагаш флашката и ти излизат 1000 гласа, за мен изборите са компрометирани “, декларира той.

Министерство на вътрешните работи удостовери, че има 427 спомагателни машини – една част от тях са пристигнали с камион, други по въздух. Трети пък са пристигнали в страната още след изборите на 4 април.

Снимка: btvnovinite.bg

„ При Костинброд имаше изказвания, при машините имаше въпроси. На тези въпроси по този начин и не е отговорено до през днешния ден. Няма нито един съответен отговор какво правеха тия машини там, дали са употребявани. В последна сметка недоверието към този развой е напълно основателно “, прибавя и Тома Биков от ГЕРБ.

Най-ниската изборна интензивност у нас за последните 30 години несъмнено има значение. Но има още една тънка алена линия, която съпътства всеки избор през последните 30 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Изборният туризъм или изселническия избор. За едни той деформира политическата картина у нас. За други - това е пресилено, а изселниците са прокудени българи по време на Възродителния развой с право на глас.

Доктор Фикри Гюлестан е бил преселник в Турция, само че е избрал да се прибере в родния Момчилград.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Всички знаем за наранените души и разграничените фамилии. Няма семейство, което да не е разграничено. Те считат, че България е тяхна татковина и употребяват законното си право да гласоподават. Някои гласоподават на място, други идват и се възползват по този начин да се видят с роднините си “, споделя доктор Фикри Гюлестан.

„ Понеже идват последната седмица и се получават огромните олелии - вижте идват турците и ще решат ориста на България, нелепости на търкалета. Изселниците са 9% и не могат да решат ориста, в случай че мислиш друго, някой ти е изпил акъла “, прибавя той.

Въпреки това, през последните години всеки избори са мотив за скандал на границата и нейното блокиране.

Снимка: btvnovinite.bg

Кадрите на конфликта на Валери Симеонов с стара жена още се помнят на „ Капитан Андреево “, където и на последните избори имаше митинг и обсада.

Себахтин Исмаил е притежател на една от най-големите компании за автобусен транспорт в България и се занимава с това от 30 години. Според него, пътникопотокът в последно време даже е намалял поради ковид.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Ако има Байрям, обикновено е да има повече пътуващи, тъй като в Турция живеят 400 000 българи. И не виждам да има повече по избори. Това избрани партии го изясняват, статистиката го опровергава. На тези избори пасажерите бяха доста малко “, показва Себахтин Исмаил.

Така изборите у нас вървят по своя натурален ход - от боба и царевицата до машините и флаш паметта.

Снимка: btvnovinite.bg

Легендата споделя, че на пръстена на Цар Соломон пишело " И това ще мине ". Така, съгласно историците, и този интервал на афери, кавги и неустойчивост, наименуван преход, също ще завърши рано или късно. А до тогава ни напомнят думите на Ото декор Бисмарк, че най–много се лъже преди избори, по време на война и след лов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР