Вдигането на минималната работна заплата на 850 лв. от 2023

...
Вдигането на минималната работна заплата на 850 лв. от 2023
Коментари Харесай

Министър Велкова: При 850 лв. минимална заплата зейва дупка за 1 милиард в бюджета

Вдигането на минималната работна заплата на 850 лева от 2023 година при сегашните 710 лева ще усили бюджетния недостиг следващата година с към 1 милиард лв..

Това съобщи служебният финансов министър Росица Велкова във връзка гласуваните единомислещо преди ден в Народното събрание на първо четене промени в Кодекса на труда. Те плануват най-ниското месечно заплащане да стане не по-малко от 50% от междинната заплата в страната в последните 12 месеца, което за следващата година значи сума към 840-860 лева

" Това ще утежни дефицитът с покрай милиард като годишен разход. Трябва да забележим въпреки всичко какво ще одобри като дефинитивни текстове Народното събрание, тъй като в този момент е първо гласоподаване ", сподели Велкова. Тя бе на кръгла маса за приемането на еврото.

Според Велкова присъединението към еврозоната ще разшири опциите за повишение на приходите у нас и ще усъвършенства капиталовата среда у нас. Подготовката за приемане на еврото като национална валута взема все по-голямо място в публичния и политически живот на страната, сподели още Велкова.

„ Ние ще участваме във вземането на решенията в еврогрупата. Ние сега нямаме право да участваме! Всъщност, когато ние сме във валутен ръб, паричната политика, която организира Европейската централна банка, се отразява директно при нас “, уточни Велкова.

 

Министър Велкова посочи, че извънредно мощен и нужен знак към българските жители и европейските сътрудници е това, че въвеждането на еврото на 1 януари 2024 година като народен приоритет е признато на 27 октомври 2022 година от Народното събрание. " С това решение се разпореди на българските държавни управления оттук нататък да ускорят договарянията с европейските институции и страните членки от еврозоната и да ускорят значимите стадии от подготовката за въвеждане на еврото, с цел да се съблюдава по този начин избраната от страна на България целева дата ", сподели още Велкова.

Служебният кабинет отхвърли да внесе нов бюджет за 2023 година в Народното събрание, по тази причина депутатите би трябвало да одобряват закон, с който да удължат действието на настоящия бюджет и следващата година до сформиране на постоянно държавно управление. Това значи, че приходите и разноските би трябвало са запазят в сегашните рамки и всеки месец от Нова година да се харчи 1/12 част от бюджета от тази година. Песимистичният сюжет, в случай че не се сформира държавно управление и се насрочат нови избори, е страната да действа със остарелия бюджет доникъде на 2023 година

Финансовият министър Росица Велкова предизвести, че в случай че се запазят всички настоящи разходни политики и антикризисни ограничения и при предстоящ растеж на Брутният вътрешен продукт от 1.2% следващата година бюджетът ще излезе с недостиг от 16 милиарда лева Политическите партии в Народното събрание обаче не са впечатлени от тази мрачна прогноза. До момента, сред първо и второ четене на закона за удължение на бюджета, депутати са предложили нови разноски за близо 6 милиарда

 

Източник Българска телеграфна агенция, БНР, " Сега "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР