Вдигане на тавана на ограниченията за максималния размер на държавния

...
Вдигане на тавана на ограниченията за максималния размер на държавния
Коментари Харесай

Асен Василев поиска вдигане на тавана на държавния дълг с 3 млрд.лв.

Вдигане на тавана на рестриктивните мерки за оптималния размер на държавния дълг с 3 милиарда лева като смяна в държавния бюджет залага министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев. Това сподели той пред депутатите, които започнаха дебата по актуализацията на огромния бюджет. Изчисленията сочат, че за тази година той ще се вдигне от 7.3 млрд.лв. на 10.3 млрд.лв.

При допускане - държавният дълг ще стане 25.6% от Брутният вътрешен продукт. Идеята на министъра е да може страната да се възползва от по-ниските лихви сега , тъй като се чака ФЕТ и ЕИЦБ да покачат лихвите, което ще усили разноските по обслужването.

" Ако не приемем това решение да имитираме 3 милиарда лева от горната страна - следващата година ще са по високи лихвите и ще стане 10 милиарда лева, сега таванът на дълга е 7 млрд.лв. ", разясни Василев.
 Народно събрание одобри повдигане на пенсиите на два стадия - от юли и октомври
Народно събрание одобри повдигане на пенсиите на два стадия - от юли и октомври

Максималната пенсия се подвига със 70% наесен

Народното събрание стартира разискването на първо четене на измененията в Закона за държавния бюджет за тази година. В актуализацията се предлага незабавен пакет от антикризисни ограничения, с които да се понижат отрицателните последици от увеличаващите се цени на горивата и енергоносителите върху хората и бизнеса.

" Основните акценти в актуализацията на бюджета са свързани с антикризисните ограничения ", сподели още Асен Василев. Той разясни, че измененията целят да се подкрепят приходите на хората и компаниите, както и понижаване на данъчни и акцизни ставки.

Министърът напомни, че през вчерашния ден Народното събрание е дал своя вот на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО , в което се съдържа нарастване на пенсиите и " това нарастване има потребност от трансфер от държавния бюджет ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР