Вдигане на наемите предвиждат специалисти. Причината е, че ниските лихвени

...
Вдигане на наемите предвиждат специалисти. Причината е, че ниските лихвени
Коментари Харесай

Специалисти обясниха защо наемите у нас ще се вдигнат

Вдигане на наемите плануват експерти. Причината е, че ниските лихвени равнища по ипотечните заеми до известна степен са главният фактор, на който се дължи актуалното положение на имотния пазар, само че би трябвало да обърнем внимание, че множеството сделки се случват без ипотечни заеми. Приблизителното съответствие на потребителските заеми с ипотека по отношение на продажбите на жилища в огромните градове е към 50 на 50. Около 60% от покупко-продажбите на недвижими парцели в огромните градове се случват с налични средства. Това разясниха Антон Илиев, съосновател на имотна организация, и Стефка Загорова, кредитен съветник, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Цените на наемите към момента са ниски по отношение на други столици и по всяка възможност следва те да бъдат по-високи в идващите години. Те изоставаха и в стъпката на нарастване по отношение на продажните равнища, тъй като българинът избира да живее в лично жилище. Пазарът на наеми е много непретенциозен, само че следва предстои да се промени, защото не всеки ще може да си разреши да си купи парцел, съобщи Илиев.

В България лихвените проценти по заемите се образуват главно на база на лихвените проценти по депозитите, които банките оферират на пазара. На база тази статистика, която банките подават към Българска народна банка, всяка взима разнообразни срочности по депозити. Това е главният съставен елемент, от който зависи крайната рента към потребителите. Има и закрепена надбавка, която е една и съща за множеството банки, както и променливата съставния елемент, изясни Загорова.

" Доколкото лихвените проценти са подвластни от лихвите по депозитите, това е резултатът, който следим през последните години. Както множеството хора знаят, лихвите по депозитите, които банките оферират, са по-скоро близки до нулата, защото има голям запас, притеглен под формата на депозити у банките. “

Някои от най-перспективните банкови клиенти могат да издействат лихвен % към 2%. През последния месец трендовете от предходната година леко се трансформираха и в случай че можеха да доближат към 2,5%, сега тези банки не падат под преференциалните равнища, които оферират.

Въпреки това равнищата са доста ниски на фона на европейските - към 2,18 са най-ниските предложения, които се оферират от страна на банките.

" Лихвите по ипотеките по-скоро биха се задържали на равнищата от последните две години. Може би множеството погледи са ориентирани към това какво би следвало, в случай че приемем еврото и какви възможни рестрикции от Европейски Съюз биха се наложили. “

Много постоянно хората са в действителност уплашени от всичко, което се приказва във връзка с растежа на лихвените проценти. Лихвите в България са съвсем на половина по отношение на тези на развитите европейски страни. В България също сме следили високи равнища по време на ликвидна рецесия през 2008 година, когато банкрутираха доста банки. Лихвените проценти бяха към 8-9%, само че все пак се купуваха жилища, съобщи Загорова.

" На този стадий няма индикации за идно нарастване на лихвените проценти. “

Според Илиев българските жители са много готови, защото през последните години в общественото пространство всекидневно валят предизвестия за това хората да бъдат деликатни, напомняйки за рецесията от 2008 година Трудно някой, който се тормози за приходите си, би подхванал крачка да изтегли непостижим за него заем.

Във връзка с това, че в част от офертите на банките може да се вземе ипотечен заем със самоучастие от 10% Илиев уточни, че постоянно предлага на клиентите то да бъде най-малко 20-25% и месечните разноски за този вид покупко-продажби да не надвишават повече от 30% от месечните им приходи. Би била допустима договорка единствено с 10% присъединяване от клиента, в случай че оценката на парцела е задоволително висока, с цел да може банката да отпусне 90%. Все отново обаче, е добре хората да са готови с към 30% от сумата, с цел да реагират при възможен прелом.

По отношение на неприятните заеми Загорова посочи, че няма терзания, като се следят чисти портфейли на банките и доста положително обслужване на ипотечните заеми. Хората са доста по-подготвени и подхождат внимателно. Дори приходът им да разрешава да изтеглят по-голям заем, те избират по-малък и сами си поставят един буфер, който ги приготвя за непредвидими обстановки.

Последното тримесечие на 2023 година за град София има дребен растеж в броя на подписаните покупко-продажби на имотния пазар, само че на годишна база има лек спад. Очакванията на Илиев са, че броят на покупко-продажбите ще продължи да спада и евентуално ще бъдат под 30 000 за 2024 година, приближавайки се до равнищата преди Covid, когато приблизително бяха към 28 000 покупко-продажби за столицата.

" Има огромен недостиг на подготвени жилища, а най-търсени са такива с позволение за прилагане и още повече – изцяло приключените парцели “, изясни гостът.

Темповете се резервират на издадените позволения за градеж, само че въпросът е до каква степен най-новото строителство е желано от множеството хора. Много от хората в действителност избират парцел, в който биха могли да се нанесат незабавно, акцентира Загорова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР