Вдъхновени от издръжливостта на земните пчели, изследователите от Масачузетския технологичен

...
Вдъхновени от издръжливостта на земните пчели, изследователите от Масачузетския технологичен
Коментари Харесай

Пчели вдъхновиха техники за ремонт на увредени крила на роботизирани насекоми

Вдъхновени от издръжливостта на земните пчели, откривателите от Масачузетския софтуерен институт са създали техники за ремонт на повредени крила на роботизирани инсекти, написа уеб сайтът на образователното заведение.

Земните пчели са тромави летци. Изчислено е, че когато търсят храна, те се блъскат в цвете към един път в секунда, което с течение на времето поврежда крилата им. Въпреки съществуването на дребни разкъсвания или дупки в тях, насекомите резервират способността си да летят.

От друга страна, въздушните роботи не са толкоз устойчиви. Дори с минимални повреди в крилата или задвижващите ги механизми вероятността те да се озоват на земята е много огромна.

Вдъхновени от издръжливостта на земните пчели, експертите от Масачузетския софтуерен институт са създали техники за ремонт, които разрешават на въздушен робот с размерите на буболечка да претърпи тежки повреди на изкуствените мускули, задвижващи крилата му, само че да продължи да лети дейно.

Учените са оптимизирали тези изкуствени мускули, тъй че роботът да може по-добре да изолира дефектите и да преодолява дребни повреди, като да вземем за пример дребни пробиви в задвижващия механизъм. Освен това те са показали нов способ за лазерна корекция, който може да помогне на робота да се възвърне след тежки повреди, като да вземем за пример изгаряне.

С помощта на създадените от експертите техники развален робот може да поддържа работоспособността си на равнище полет, откакто един от изкуствените му мускули е прободен с 10 игли, а задвижващият механизъм към момента е бил в положение да действа, откакто в него е прогорена огромна дупка. Методите им за ремонт са разрешили на робота да продължи да лети даже откакто са били отрязани 20 % от върха на крилото му.

Благодарение на тези техники може да бъде усъвършенствана способността на рояци от дребни роботи да извършват задания в сложни условия, като да вземем за пример да вземат участие в издирвателна задача в рушаща се постройка или гъста гора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР