Вдъхновени истории Този млад български цигулар печели награда след награда

...
Вдъхновени истории Този млад български цигулар печели награда след награда
Коментари Харесай

Този млад български цигулар печели награда след награда

Вдъхновени истории Този млад български цигулар печели премия след премия Мартин Зайранов, за който музиката е метод на живот  Сабина Иванова 4 декември 2019, 08:45  Този млад български цигулар печели премия след премия Източник: Фото заем: Мира Арнаудова
„ Преди да се научи да написа, детето рисува. Преди да се научи да приказва – то пее “.

Така стартира диалога ни с Георги Зайранов, който е татко на две в действителност невероятни момчета -Мартин и Александър.

Той си спомня преход в планината, когато Мартин е на към 4 годишен. Тогава фамилията би трябвало да премине през сектор, посипан с коприва, която може да опари дребното момче. Бащата го прегръща, само че откакто минават рисковата зона, детето изтичва и се връща, с цел да я премине още веднъж, само че този път – самичък.
 Мартин Зайранов
Какъвто е в живота, подобен е и в музиката. Екстремен. “ Това споделя Георги Зайнаров за сина си, Мартин, който показва България на редица интернационалните състезания, а виртуозните му осъществявания на цигулка не стопират да очароват света.

Как обаче се реализират триумфите в музиката, освен това в света на класическите музиканти, където прецизността в осъществяването е безкомпромисна, а без страст, осъществяването е лишено от ентусиазъм?

За всичко това пред Вдъхновените и Vesti.bg описват младият български цигулар Мартин Зайранов и татко му – Георги.

Мартин е от семейство на музиканти. Родителите, както и бабите и дядовците му се занимават с музика. За него наподобява напълно естествено да направи точно този избор в живота, въпреки че родителите не били напълно уверени, че точно Мартин и брат му – Александър ще се занимават с това.
 Мартин Зайранов
Георги си спомня, че двете момчета са доста буйни и постоянно имат някоя пакост в репертоара си, с която могат да извърнат къщата с краката нагоре. Въпреки това, майката и бащата желаят да им дадат музикална просвета и първоначално ги срещат с пианото и тромпета. Когато обаче попада в учебно заведение, Мартин вижда цигулка и инстинктът му го насочва към нея.

Тогава той надали допуска, че цигулката му ще печели редица награди и ще стигне до Хирошима, където ще се трансформира в част от възпоменанието на толкоз доста почтени жертви.

Талантът на момчето обаче се демонстрира още на първия конкурс, на който се явява. Когато е едвам на 8-годишна възраст, той получава изключителна премия на състезанието „ Светослав Обретенов “. Той обаче не споделя, че е по-добър от другите, а че просто доста обича музиката.

Това потвърждават и ежедневните подготовки, които след практиката с педагози, не престават 2-3 часа с родителите. В годините и доста педагози оказват помощ на Мартин да развие гения си - Евгения Паскова в НУИ „ Добри Христов”, гр. Варна, както и професор Марио Хосен от Нов български университет.

Още през цялото време цигулката ми беше забавна. Колкото повече свирех, толкоз повече ми харесваше “, споделя момчето и добавя, че за него сложните творби са като висок връх, който би трябвало да покори.

Мартин, с изключение на обожател на класическата музика, е буен фен на рисковите спортове.
 Мартин Зайранов
При Мартин водещ е хъсът “, споделя татко му и добавя: „ Колкото е по-трудно, толкоз повече се надъхва . Като свири, го правия по същия метод, по който да вземем за пример кара сноуборд. “

Георги обаче признава, че за него като родител един от най-вълнуващите моменти е да види по какъв начин по време на осъществяване на сина му, публиката се вълнува същински, със сълзи. Както последно се е случило в родната Варна по време на концерт в Художествената изложба на града. Георги споделя още, че за един родител е доста мъчно да гледа детето си по време на конкурс. Преживява всичко тежко и избира концертите, когато в действителност може да се наслаждения на осъществяванията на сина си.

„ Всеки конкурс има правила, които би трябвало да се съблюдават “, коментира Мартин и добавя: „ По време на концерт можеш да си по-освободен. “

Правилата на състезанията обаче очевидно не плашат Мартин, който съумява да впечатли журито нееднократно.

След като печели конкурс сред студенти от университета във Виена, където той следва, Мартин е определен да бъде един от двамата инструменталисти от неговото образователно заведение, които да свирят на възпоменателната гала в Хирошима, в респект на жертвите на атомната бомба.

Това обаче не е първото посещаване на Мартин в Страната на изгряващото слънце. Преди това той е в Токио, където е финалист на интернационалния конкурс „ Евроазия”.

Мечтите на Мартин са свързани с концертиране в огромните зали като „ Музикферайн”, „ Роял Албърт Хол “ или „ Карнеги Хол “.
 Братята Зайранови
Искам да се занимавам с класика, само че да изградя личен жанр, да се отлича “, споделя още момчето и добавя какво му е дала музиката: „ Музиката ми е дала метод да изразя себе си пред аудитория. Когато човек е квалифициран и излезе на сцената, музиката дава отказ на възприятията ти “, споделя още Мартин и добавя: „ Музиката ме научи на дисциплинираност, че би трябвало да съм безрезервен, че би трябвало да съм доста акуратен.

Една от най-ценните награди за Мартин е първото място от влиятелния конкурс "Анри Марто " в Лихтенберг, Германия, където той получава цигулката, на която свири сега. Тя е майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини. (копие на цигулката на френския инструменталист и композитор Анри Марто). Скоро ще би трябвало да я върне, тъй като премията се дава за период от 3 години и признава: „ Изграждаш прочувствена връзка с цигулката. За мен тя е като човек, за който би трябвало да се поставят доста специфични грижи, тъй че когато излезете дружно на сцената, тя да ти помогне и да те слуша . “

Мартин е в България замалко. Той следва във Виена - в „ Университета по музика и театрални изкуства ”, в класа по цигулка на професор Антон Сороков, който е и Първи концерт-майстор на Виенския симфоничен оркестър

В неделя Мартин завоюва втора премия на състезанието „ Васко Абаджиев “. Но наградата не е мотив за отмора, даже в противен случай. За него следващата премия значи единствено едно – още повече работа. Очакват го два състезанието: един в Полша и по-късно – Германия.

Самият той не знае какъв брой надалеч ще го води музиката. Едно обаче е несъмнено. Че музиката на младия цигулар, който показва България пред света, води публиката, която го слуша на място, където хубостта може да те направи по-добър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР