Вдъхновени истории От скръбта за Царя до Народния съд: снимки

...
Вдъхновени истории От скръбта за Царя до Народния съд: снимки
Коментари Харесай

От скръбта за Царя до Народния съд: снимки на един доайен

Вдъхновени истории От скръбта за Царя до Народния съд: фотоси на един доайен Книга показва един от най-знаковите български фотографи  Сабина Иванова 13 декември 2019, 06:27  От скръбта за Царя до Народния съд: фотоси на един доайен
От скръбта за Царя до Народния съд: фотоси на един доайен
 Истории от Варна, които ще ви разчувстван
Истории от Варна, които ще ви разчувстван
 Вижте портрети на забравените българки (СНИМКИ)
Вижте портрети на забравените българки (СНИМКИ)
 Къде в София всяка събота се случва знамение
Къде в София всяка събота се случва знамение
 20 фамилии не желаят да я осиновят. И тогава се появява... Той!
20 фамилии не желаят да я осиновят. И тогава се появява... Той!
 Какво знаете за изкуството да пишем на български (СНИМКИ)
Какво знаете за изкуството да пишем на български (СНИМКИ)
 Колко коства една „ доза благополучие ”? Точно един живот.
Колко коства една „ доза благополучие ”? Точно един живот.
 Групата, която раздруса хиляди българи (ВИДЕО)
Групата, която раздруса хиляди българи (ВИДЕО)

сички сме чували мисълта, че една фотография е по-силна от хиляди думи.

А в фотосите на един от бащите на фото публицистиката у нас - Иван Христов Юскеселиев са скрити безчет доста думи и повече от век история.

В чест на българския фотограф, излиза книгата "Бай Иван - безпристрастният очевидец ".

ВИЖТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА "БАЙ ИВАН "

Кой обаче е Иван Юскеселиев и за какво през днешния ден фотосите, които е направил са толкоз скъпи?

В предговора на изданието, отдадено на именития фотограф, Иван Мишев написа: "Иван Юскеселиев, прочут на всички от българската журналистическа колегия като „ Бай Иван “, е един от най-изявените майстори на репортажната снимка от това време.Тримата братя Иван, Любен и Васил са родоначалници на четирите генерации професионални фотожурналисти Юскеселиеви.

Ако се съберат на едно място (а може би това не е неприятна идея) творбите на всички Юскеселиеви, може да се получи необикновено богата картина – удостоверение и на първо място достоверен документ за историята на България в границите на едно столетие. "

"Бай Иван ", както го наричали съвременниците му, е роден през 1887 година.

В интервала сред 1920-1933 година той работи за вестниците „ Политика “ и „ Свободна тирада “, а по-късно до 31 декември 1944 година снима за вестниците „ Утро “, „ Дневник “ и „ Илюстрована седмица “. От 1945 година работи за вестниците „ Народ “ (орган на Българската социалдемократическа партия) и „ Изгрев “ (издание на кръга „ Звено “).
 Завършили курсанти от Военното учебно заведение одеве са получили своите свидетелства от военния министър ген. Дамян Велчев, 1944 година, Фотография: Иван Юскеселиев
Неговите фото репортажи нееднократно са будили удивление, освен това при кралски особи.

Така да вземем за пример сръбския държател - крал Александър I, който идва в България през 1934 година, персонално изрича възхищението си от работата на Юскеселиев.

В брой 615 от вестник "Илюстрована седмица ", е отпечатано признанието към фотографа.

„ На гара Цари брод Н.В. Крал Александър I е изказал възхищението си пред нашия фоторедактор Иван Христов Юскеселиев от многочислените и хубави фотоси в списанието ни, дадени по случай тържественото му посрещане в София, които персонално е видял. “
 Цар Борис и кралица Йоанна, след църковна работа в катедралата Св. Александър Невски, предхождаща заемането на Македония и Беломорието. Фотография: Иван Юскеселиев
Верен на концепцията да бъде очевидец на времето, който пази историята за бъдещите генерации, Иван Юскеселиев запечатва ликуването на българския народ при раждането на престолонаследника Симеон Търновски на 16 юни 1937 година.

Ключови свидетелства за историята ни са два репортажа, направени от Юскесалиев: посрещането на нашата войска и администрация при връщането на Южна Добруджа на България през септември 1940 година и „ заемането на Македония “ през април-май 1941 година, както някои историци назовават това събитие през днешния ден.

Последното, преобърнали историята ни през XX век и снимано брилянтно от фотографа е съвещанията на Първи състав на Народния съд.
 Атанас Армянов, национален обвинител пред Първи състав на Народния съд, юрист в София, по време на разпит на царските съветници. Зимата на 1944-45 година Фотография: Иван Юскеселиев
Като завещание от Иван Христов Юскеселиев до наши дни са останали над пет хиляди фрагмента, които обаче са в тежко положение.

Фотографът си отива от този на на 15 февруари 1947 година, на 59-годишна възраст.

Съставител на книгата "Бай Иван - безпристрастният очевидец " е Иво Хаджимишев.
Миналото през обектива на един от пионерите на фотожурналистиката  Вдъхновените Иван Юскеселиев  Вдъхновените Иван Юскеселиев  Вдъхновените Иван Юскеселиев  Вдъхновените Иван Юскеселиев
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР