Вдъхновени истории Омаж. Приятната изненада на отгатването Студенти от НБУ

...
Вдъхновени истории Омаж. Приятната изненада на отгатването Студенти от НБУ
Коментари Харесай

"Омаж". Приятната изненада на отгатването

Вдъхновени истории " Омаж ". Приятната изненада на отгатването Студенти от Нов български университет с фотографска галерия 18 юни 2020, 06:30  Източник: Галрия Сердика/НБУ
"Hommage ".

От френски на български превеждаме тази дума като " респект ".

Етимологията на думата "hommage " препраща към средновековна Франция, където тя се използва, с цел да значи лоялност към феодала.

В този дух на славословие и самоотрицание, омажите във фотографията декларират респект към значима персона , само че носят и двузначност.
 Фото заем: Виктор Младенов
Те внушават дързостта, че историческите хрумвания и облици могат да бъдат интерпретирани и подлежат на развиване.

Показват, че известни произведения могат да бъдат преосмисляни в друга светлина и позиция, на друго място и с нови настоящи лица.

Студентите на Нов български университет показват своето почитание към майсторите на фотографията.
 Фото заем: Виктор Младенов
Омажите разрешават на младите създатели да съкратят дистанцията към огромните учители, да влязат в разговор с тях, да ги трансфорат в свои мислени сътрудници и креативен спътници.

Историята на фотографията е показана като жива цялост от процеси и феномени, чиито участници чакат нашия креативен коментар.

В Галерия Сердика ще откриете цитати към декадентското всекидневие на фотографа от XIX век Анри ле Сек, към класическите портрети на Ървинг Пен, поетиката на всекидневието на Йозеф Судек, метафоричните фотоси на Имоджен Кънингам, неподправения комизъм на Робер Даоно, неконвенционалните Дуен Мичълс и Юрген Клауке, персоналните прекарвания на Нан Голдин.

Чернобелите фотографии в Галерия Сердика поставят мост към майсторите в близки до техните изразни средства, а няколко цветни графични тълкования упорстват, че тяхното място е в езика на сегашното.

Отгатни това, което виждаш
 Фото заем: Иван Александров
Удоволствието от откриването на цитатите в изложбата е оставено на самите гости, които могат неведнъж да изпитат приятната изненада на отгатването.

Тези, които желаят ще могат да ревизират своите догатки, разгръщайки къс азбучник на цитатите.

Изложбата "Почит (hommage) към майсторите на фотографията " ще можете да видите от 19 юни до 17 юли 2020 година в Галерия Сердика. Куратор на експозицията е доктор Лиляна Караджова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР