Вдъхновени истории Българи в Атлантика! С лодка ще достигнат Бразилия

...
Вдъхновени истории Българи в Атлантика! С лодка ще достигнат Бразилия
Коментари Харесай

Българи в Атлантика! С лодка ще достигнат Бразилия

Вдъхновени истории Българи в Атлантика! С лодка ще доближат Бразилия Баща и наследник се насочат на необикновено странствуване  Сабина Иванова 4 юни 2020, 06:13  Българи в Атлантика! С лодка ще доближат Бразилия Източник: Кристина Радкова и персонален списък
оже би един живот не е задоволителен, с цел да открием цялата хубост на света, в който живеем.

Но желанието да не стопираме и да търсим, да забележим какво има от другата страна на хоризонта и мирогледа ни е в ДНК-то на всеки един от нас.

Любопитството е част от природата ни, а приключенията, които идват с него са неизбежни.

Именно на едно такова скачане в незнайното ще се впуснат татко и наследник – Стефан и Макс Иванови. Двамата ще преплават с лодка Атлантическия океан.

Отправната им точка е Португалия, а крайната – Бразилия. Между тях са двамата пътешественици и безкрайните благоприятни условия на човешкия дух.

Как двамата вземат решение да се впуснат в приключението и по-важното: върху каква идея желаят да привлекат вниманието ни, за Вдъхновените и Vesti.bg описват българските мореплаватели.

Началото на една фантазия

Вижте тази обява в Instagram.
A row from dawn till dusk on Iskar Lake, with scenery beyond what words can describe (28.09.2019) #oceanrowing #rowing #atlanticcrossing #extremechallenge #endurance #worldrecord #boatbuilding #fatherandson #organdonors #expedition #neverest

Публикация, споделена от Neverest Ocean Row (@neverestoceanrow) на Май 22, 2020 в 8:54 PDT

Всичко стартира като на смешка по време на вечеря. „ Самата концепция да прекосим Атлантика с гребна лодка се появи изцяло ненадейно. Може да звучи необичайно, че голямо начинание като това се появи изцяло непринудено на масата до момента в който вечеряхме. За да си сложи на пръв взор непостижима цел, човек няма потребност да бъде специалист в съответната област.

Напротив, има прочут сексапил в това да започнеш едно начинание от нулата, в това да надградиш над вчерашните си достижения и работа, и да се мотивираш малко по малко в подготовката. “

Лодката, с която бащата и синът ще се насочат на океанска експедиция, е направена от фибростъкло и е оборудвана с най-съвременни средства за връзка и навигация – 7 сателитни устройства, 2 радиостанции, 4 компаса.

Максим и Стефан основават NEVEREST в гаража си, като построяването ѝ им лишава година и половина. През това време те взимат уроци по гребане от двукратната международна шампионка Виктория Димитрова.

Следват проби на плавателния съд – в Черно и Егейско море.

Как обаче околните им одобряват авантюристичния дух на бащата и сина? „ Бях заинтригувани, разтревожени и изпълнени с въпроси, само че уверени, че ще създадем нужното с цел да може експедицията ни да бъде сполучлива. “

Стефан е безапелационен – има по какъв начин човек, който ще плува в непознати води, да се приготви. „ Най-добрия метод е да приказваш с други хора, които са минали през сходно прекарване и да видиш пред какви компликации са се изправяли и по какъв начин са се справили. Когато видиш, е нещо е допустимо и освен това направено стотици пъти от други хора, добиваш психически комфорт, че и ти ще успееш да се оправиш . “

Кауза, която ще преплува Океана
 Лодката NEVEREST
Приключението, в което се впускат Максим и Стефан обаче не е самоцелно. Те желаят да извърнат внимание на идеята „ Да! За живот “, която желае да запознае българите с въпроса за донорството и трансплантациите в нашата страна.

Темата надълбоко трогва Стефан. „ Ценим човешкия живот и считаме, че най-благородното нещо, което човек може да направи е да избави различен живот .

В България над 1, 150 души имат потребност от трансплантация на орган, а годишно се правят 30-50 такива интервенции – т.е. човек в потребност приблизително би чакал към 15 години с цел да получи орган, а несъмнено доста нуждаещи се просто физиологически не биха могли да чакат толкоз дълго време “.

Промяната може да пристигна по няколко метода, като единият от тях е при донорска обстановка и потвърдена мозъчна гибел, околните да са склонни да дарят органи на нуждаещи се пациенти.

Отвъд хоризонта

Вижте тази обява в Instagram.
We were incredibly lucky to be taken under the wing of the most awesome and meticulous rowing coach - Victoria Dimitrova (two times world champion in sculls) who is watching and correcting our every move (Dec. 27, 2018). #oceanrowing #rowing #atlanticcrossing #extremechallenge #endurance #worldrecord #boatbuilding #fatherandson #organdonors #expedition #neverest

Публикация, споделена от Neverest Ocean Row (@neverestoceanrow) на Апр 26, 2020 в 2:24 PDT

За Макс и Стефан следва да отплават дружно от Португалия в лодката NEVEREST в края на седмицата. А какво чакат, когато попаднат във водите на Атлантика?

„ Удоволствие и задоволство. Удоволствие от срещите ни с красиви изгреви и залези, звездното небе, с морски жители и така нататък, както и задоволство от преодолените хиляди километри в океана, оправянето с бурите и непредвидените компликации по пътя.

Да усетиш тръпката от незнайното, да тестваш лимитите на своята физическа устойчивост, да видиш до каква степен мощна е душeвността ти, да изградиш по мощна връзка син-баща “, споделя още Стефан.

От другата страна на хоризонта ще ги чака Бразилия. А по пътя ще срещат себе си. И ни припомнят, какво значи невъзможното: „ Нещо което досега не е било правено, само че което евентуално има метод да се направи в случай че се подходи по верен метод . “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР