Вчетвъртък, 9 юни, в САЩ започна серия от изслушвания за

...
Вчетвъртък, 9 юни, в САЩ започна серия от изслушвания за
Коментари Харесай

Един от най-срамните дни в историята на Америка

Вчетвъртък, 9 юни, в Съединени американски щати стартира серия от чувания за щурма на Капитолия от януари 2021 година - в специфична комисия към Конгреса, ръководена от демократи. Предвидени са общо шест съвещания. Те се предават онлайн по всички новинарски канали в Съединени американски щати като се изключи консервативния Fox News - там залагат на къси фрагменти, пишат от " ".

Една от участничките в първото чуване бе Карълайн Едуардс - тя е била една от първите служители на реда, ранени по време на щурма на Капитолия при започване на предходната година. "Това, което видях, беше като война. Не можех да допускам, че чиновници лежат ранени по земята. Подхлъзнах се на кръвта на ранените. Хващах хората, които падаха. Беше кланица, безпорядък ", споделя тя. "Преминала съм през полицейско образование, само че нямам опит в боеве. А това си беше ръкопашен пердах, траял часове ".

"Това принуждение не беше инцидентно "

Разследващата комисия желае да потвърди, че щурмът на Капитолия е бил плануван и не е по никакъв начин инцидентен. Интрига, в чийто център стои някогашният президент Доналд Тръмп.

Радикални организации и редица негови поддръжници се отзоваха на апела му, споделя ръководителят на комисията Бени Томпсън: "6 януари беше кулминационната точка на един опит за прелом. Безсрамен опит за събаряне на държавното управление, както по-късно го назова един от участниците в протеста. Насилието не е инцидентно. Това беше последният обезверен опит на Тръмп да спре предаването на властта ".

Историята с "откраднатите избори "

Но Съединени американски щати през днешния ден са страна, в която нищо към този момент не е ясно и явно. Нация, в която хората към този момент не могат да са единомислещи за това кое е истина и кое - неистина. Затова и комисията стартира обществената си среща с очевидното: с обстоятелството, че президентските избори от 2020 година, в които победи Джо Байдън, не са били фалшифицирани. Като доказателство е показано и изказване на правосъдния министър на Тръмп - Уилям Бар. "Проведох три диалога с президента, доколкото помня. Бях изцяло явен, когато споделих, че не съм склонен с концепцията, че изборите са били откраднати. Казах му, че това са нелепости ".

Депутатката от Конгреса Лиз Чейни цитира един от разпитаните хиляда очевидци. Според него насилието не е било проблем за президента, до момента в който е гледал фотосите в Белия дом. А Чейни споделя: "Знаейки, че бунтовниците крещят, че желаят вицепрезидентът Майк Пенс да бъде обесен, президентът отговори, че може би те имат право, че Майк Пенс го заслужава ".

Комисията по чуването е открила съществуването на връзка сред Доналд Тръмп, членове на Републиканската партия и нападателните групи. Твърди се, че някогашният президент е нарушил клетвата си да пази Конституцията против външни и вътрешни врагове.

Недоволство измежду републиканците

Повечето републиканци са недоволни от общественото чуване. Лидерът на републиканската група в Конгреса Кевин Маккарти приказва за "разследващата комисия на Пелоси ", която била основана само по самодейност на председателката на Камарата на представителите.

"Комисията за 6 януари не наподобява на никоя друга комисия в историята на Съединени американски щати. Това е най-политизираният и минимум законният проверяващ орган ", подлага на критика Маккарти. "Използват правосъдни призовки, с цел да нападат републиканците, нарушават правилата на справедливия развой и лимитират свободата на хората да показват политическата си позиция ".

Маккарти заобикаля въпроса дали Джо Байдън е законният президент на Съединени американски щати. Той се надява да стане ръководител на Камарата на представителите след изборите за Конгрес през есента - а това е допустимо единствено с поддръжката на някогашния президент. Самият Тръмп беше написал в личната си онлайн платформа, че 6 януари не е просто митинг, а "най-голямото придвижване в историята на страната ", което ще направи Америка още веднъж велика.

Ще има ли обвинявания?

Въпросът е дали в края на чуванията Министерството на правораздаването може да разгласи следствия или да повдигне обвинявания против Тръмп.

Републиканката Лиз Чейни е безапелационна: "Сутринта на 6 януари президентът Доналд Тръмп възнамеряваше да остане президент на Съединени американски щати. Въпреки законните резултати от президентските избори и в прорез с конституционното си обвързване да се откаже от властта ".

Обръщайки се към сътрудниците си републиканци, тя съобщи, че един ден Доналд Тръмп ще си отиде. "Но срамът ще остане ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР