Вчера започнаха археологическите проучвания на един обект в Средните Родопи,

...
Вчера започнаха археологическите проучвания на един обект в Средните Родопи,
Коментари Харесай

Археолози разкриват край Златоград древна крепост с най-дълбокия кладенец в Родопите (СНИМКИ)

Вчера започнаха археологическите изследвания на един обект в Средните Родопи, за който се приказва отдавна. Става въпрос за античната цитадела на връх „ Св. Неделя “, която се намира на изящен връх сред днешните градчета Златоград и Неделино. Разкопките се реализират от археолозите проф. Николай Овчаров и доктор Николай Бояджиев и са финансирани от общините на Златоград и Неделино.

Народната памет е запазила загатна за героичната защита на тукашните замъци в трагичните времена на османското настъпление в този край. Именно на едно такова място през идващите три седмици ще се проведат археологическите изследвания.

През 1916 година, единствено четири години след освобождението на Средните Родопи от турско иго през Балканската война, на върха е построен дребен параклис. Тогава от земята са извадени цели огромни делви и фрагменти от такива, които е датират в ранновизантийската ера – 5-6 век.

От античната цитадела сега личат оскъдни следи, само че впечатлява непокътнатият бездънен бунар, иззидан точно с обработени камъни. Той е изкопан в скалата на забележима дълбочина не по-малка от 20 м.

Няма подозрение, че кладенецът е бил основан в древността, с цел да дава вода за крепостта при блокада от врагове. Трябва да се означи, че такива водоснабдителни уреди до момента не са регистрирани в Източните и Средните Родопи.

Тяхното издълбаване в скалите е било доста трудоемко и изисквало големи старания и финансови средства. Класически образец е кладенецът на средновековната българска цитадела Овеч край Провадия, който е бездънен цели 80 м.

Ето за какво наред с археологическите разкопки през идващите седмици кладенецът ще бъде напълно проучен и ще бъде замерена същинската му дълбочина. Това ще бъде неповторим образец за сходно водоснабдително оборудване в целия регион на Родопите.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР