Вчера входирахме документите за референдум за президентска република, защото през

...
Вчера входирахме документите за референдум за президентска република, защото през
Коментари Харесай

ИТН: При президентска република ще бъде много по-ясно кой носи политическата отговорност

Вчера входирахме документите за референдум за президентска република, тъй като през последните две години виждаме система, тотално неработеща по метода, по който действа в този момент - парламентарна република. При позитивно развиване за президентска република ще бъде доста по-ясно кой носи политическа отговорност. Президентът ще назначава министър-председателя. Обществото към този момент е узряло за концепцията.

Това сподели Филип Станев от " ИТН " пред NOVA NEWS.

По думите му такава система би дала властта на президента, а държавно управление и парламент ще съществуват, само че с други функционалности.

" Нека стигнем до конституиране на Велико Народно заседание и тогава в прерогативите му ще бъде да създаде съответните правила. Основната функционалност на длъжностен кабинет е да организира идващите избори, това, че се постановяваше поради рецесиите, да вземат ограничения, не е по Конституция. Те изпълняваха функционалността на постоянен кабинет, тъй като не можем да живеем в икономическо безвремие ", съобщи той.

Според него Народното събрание резервира своята тежест, само че без да излъчи болшинство за кабинет.

" Той ще законотвори. Изпаднали сме в безвремие и нефункциониране на страната. Българска народна банка стои със остарелия си шеф, съставът на Конституционния съд не е цялостен. Всички анализатори споделят, че референдумът е рисково нещо, в противен случай, това е свещено право на демокрацията. Ние не вършим нищо, което да влиза в спор с Конституцията. Подписката започва от през днешния ден, имаме 90 дни да съберем 400 000 подписа. Това е доста висок предел за нашата страна, само че не е неизпълнимо ", изясни Станев.

Той дефинира песента за Лена Бориславова като политическа ирония, а като симптом на демокрацията дефинира правото на смешка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР