Вчера в столицата на Саудитска Арабия се проведе първата среща

...
Вчера в столицата на Саудитска Арабия се проведе първата среща
Коментари Харесай

Среща на върха между Китай и арабските държави бе открита в Рияд

Вчера в столицата на Саудитска Арабия се организира първата среща на върха сред Китай и арабските страни. На срещата бе оповестена декларация, с която всички участващи страни се съгласиха за взаимното създаване на общественост на споделена орис сред Китай и арабските страни в новата епоха.

Китайският ръководител Си Дзинпин произнесе тирада със заглавието „ Да продължим обичайното другарство и да изградим дружно общественост на споделена орис сред Китай и арабските страни в новата епоха “. В нея Си Дзинпин акцентира, че съществува дългогодишно другарство сред Китай и арабските страни. Отношенията сред тях към този момент са претърпели измененията на интернационалната среда и са се трансформирали в модел на твърдо партньорство с взаимна поддръжка за общите ползи.

По думите на Си Дзинпин, сега светът минава през обилни промени. Арабските страни имат мощно предпочитание за мир, развиване и правдивост. Китай като стратегически сътрудник на арабските страни ще поддържа другарството и ще ускори единството и съдействието, с цел да сътвори повече благоденствие за народите от това съдействие, както и за цялото човечество.

Си Дзинпин уточни, че като първа стъпка в построяването на китайско-арабска общественост на споделена орис и използването на „ Китайско-арабския проект за всеобхватно съдействие “ през идващите три до пет години Китай е подготвен да работи с арабските страни в осем основни сфери, които са поддръжка на развиването, продоволствена сигурност, опазване на здравето, зелени технологии и нововъведения, културен продан, развиване на младежите и гениите, както и поддръжка за сигурността и стабилността в района.

Срещата на върха завърши с сключване на „ План за всеобхватно съдействие сред Китайската национална република и арабските страни “ и „ Споразумение за задълбочаване на китайско-арабското стратегическо партньорство за мир и развиване “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР