Вчера в предаването „Тази сутрин ” по bTV Стефан Димитров

...
Вчера в предаването „Тази сутрин ” по bTV Стефан Димитров
Коментари Харесай

Лорита Радева: Дали данните за въздуха в София са тревожни, ще разберем след година

Вчера в предаването „ Тази заран ” по bTV Стефан Димитров от airbg.info заяви, че азотен диоксид е регистриран над нормата през октомври в София. 29 от общо 30 уреда са отчели високи стойности във всички дни през месеца.

Your browser does not support the audio element.

„ Не ми е известно в каква лаборатория са правили тези измервания”, съобщи във във „ Важното, казано на глас " по bTV Радио ръководителят на Комисията по опазването на околната среда към Столична община Лорита Радева.
Софиянци са дишали замърсен въздух през целия октомври Най-сериозен е казусът към булевардите, където замърсяването е два пъти над нормата
Тя счита, че е правилно, както се чака Столична община да афишира цялостната информация на жителите, по този начин и airbg.info да го създадат.

„ Не оборвам легитимността на изнесените данни. Дали те са тревожни, ще можем да разясняваме, когато ги съпоставим с представителните данни за едногодишен период”, счита Радева, която съобщи, че би трябвало да бъдем търпеливи и да съпоставим данните след година.
AirBG: Азотен диоксид над нормата през октомври в цяла София Изключение прави единствено едно място в кв. „ Надежда ”
През вчерашния ден са Столичният инспекторат е ревизирал 93 строителни обекта в 24 региона на столицата за чистотата на ходовата част на товарните коли, употребени от компаниите, които би трябвало да бъдат почиствани, с цел да не замърсяват с фини прахови частици въздуха.

Издадени са 16 акта, по които ще бъдат наложени наказания, както и 7 автосервиза за нерегламентирано изгаряне на боклуци.

Радева означи, че не знае какъв ще бъде размера на санкциите, наложени от Столичния инспекторат, а и това елементарно може да се ревизира, за нея по-важно като ръководител на Комисията по опазването на околната среда в София са политиките за попречване на замърсяването.

Според нея е значимо „ да осведомяваме жителите, че има подобен риск за избран ден и да ги помолим за поддръжка от тяхна страна, с цел да не замърсяваме въздуха в града ни”.

„ Подмяната на битовото отопление в публичните здания, в случай че не се поддържа с замяна на битовото отопление в персоналното домакинство, напъните остават наполовина”, счита Радева.

Председател на Комисията по опазването на околната среда в София рпизова жителите да подават сигнали за нерегламентирано горене на боклуци и други нередности на телефона на Столичният инспекторат - 987 5555.

„ Извън работата на Изпълнителната организация по запазване на околната среда Столична община поставя старания за основаване на лична система за наблюдаване на качеството на въздуха. Поставени са 20 датчика в разнообразни точки в София. В момента към този момент са инсталирани и са в тестови интервал. От новата година ще имаме към този момент и резултатите от тях”, съобщи Радева,

Столична община ще се съобрази с решението на Софийски градски съд да оповестява данните за чистотата на въздуха и на страницата си във „ Фейсбук”, като това ще стане във допустимо „ най-кратките, само че съобразени с техническите благоприятни условия, срокове”, а в този момент тези данни от шестте измервателни станции могат да се видят на уебстраницата на общината в раздел „ Въздух”.

Какво още сподели Лорита Радева за обстановката с въздуха в София, чуйте във звуковия файл.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР