Вчера в Пловдив в най-старата партия в България победи организираната

...
Вчера в Пловдив в най-старата партия в България победи организираната
Коментари Харесай

Съсипаха Георги Гергов

 Вчера в Пловдив в най-старата партия в България победи проведената по моделите от 90-те години група. Голяма победа?! 80 души манипулирани от един предприемач честваха своя резултат на труда, положен месеци обратно. Трябва да признаем, че всичко беше проведено добре от най-ниските до най-високите равнища на партийните организации. Това написа в коментар на събитията делегатът на конференцията и някогашен заместник-кмет на Пловдив инж. Александър Константинов:

Това е типичен образец по какъв начин може да се овладее една организация с не доста средства и похвати, заимствани от престъпните филми. Днес обаче неизбежно се задава въпросът – а в този момент какво? Малко хора схванаха изявлението на проф. Иво Христов, който сподели – " вие сте обречени да успехите в една страна, в която бедните са повече от 50% от популацията ". Какво общо има една партия на бедните с един от най-богатите хора в България? Ето това е екзистенциалният въпрос, на който не беше даден отговор в конгресната зала на Пловдивския панаир.

Друг оратор подсети, че не може една лява партия да води политика на центристка, народняшка партия, а в това време той персонално твърдо стои зад предприемача, въплъщение на тази политика. Ето това е нещастието на хората, стоящи зад водача на партията в Пловдив, голямата бездна сред правилата на лявата партия и нейните представители в локалната организация. В организацията на градската конференция имаше и доста превзетост.

Веднага се наби в очи демонстрацията на правилните хора на водача зад тила му на сцената, която подсети за една конференция единствено преди един ден в друга партия. Явно на водача му харесват такива театрални етюди за единение и поддръжка. Всичко беше подчинено на желязна организация и правилото на бандата – всички зад алфата на глутницата. За политики и за бъдещето на града нито дума. Показателно е, че ръководителя на групата съветници се отхвърли от доклад на групата съветници в локалния парламент. Всички го одобриха за обикновено?! След като няма политики, няма и доклад. 

Изобщо на отчетната конференция на градската организация не стана дума за политики. Никой не разбра какво предлага на обществото най остарялата партия за Пловдив, какво е отношението към предходния кмет и ръководството на града и към настоящия кмет. Все отново се отчиташе 4 години в живота на една партия и във втория град на България. Нормално е на такава конференция да се одобри и стратегия за идващите 4 години, която да се извършва от новото управление – за подобен документ въобще не стана дума. Всичко се концентрира в една персона – признатия принцип беше, който не е зад мен е срещу мен. 

Все отново не би трябвало да се не помни, че в Пловдив живеят 380 000 души и гласоподават над 290 000 души. Показателно е, че когато се гласоподава мажоритарно за президент в Пловдив - 70 000 души поддържат избора на ляв президент, а когато се гласоподава за кмет единствено 11 000 души поддържат оферти от управлението претендент. Същото е и за националните избори – през 2015 година за парламент 40 000 души са дали своят вот за левите депутати, а през 2019 година 13 000 души са подкрепили левите общински съветници.

Няма отговор на въпроса, за какво има такива големи разлики в поддръжката на препоръчаните претенденти. Очевидно градското управление през последните 7 - 8 години не схваща пловдивските гласоподаватели и разчита единствено на стеснен кръг партийно стимулирани гласоподаватели. От докладите на градското управление се вижда, че този стеснен кръг непрестанно се смалява.

В пловдивската организация членуваха над 30 000 души през 90 –те години, а в този момент са под 2 000, като междинната възраст е над 70 години. Сега стигаме до нещастието на една група от 30-40 души, млади и интелигентни хора, обвързани с една противоречива персона. Водени от конюнктурни, персонални ползи те не могат да схванат, че си поставят татуировка за цялостен живот.

Каквото и да реализират в бъдещето, те постоянно ще бъдат обвързани с една противоречива персона. Това е като дамга, която не може да бъде изтрита. Ще минат години, въпросната персона ще замине в историята, само че те постоянно ще бъдат свързвани с него. Животът е маратон, а не спринт за две – три години. Най значимото е да останеш самостоятелен и да не си забъркан в мръсни ползи. Догодина ще има два национални избора – парламентарни и президентски. С този водач мога да предвиждам резултатите в Пловдив на тези избори.

Рано или късно в управлението на партията ще схванат, че по този начин не може да продължава. Ако желаят да бъдат същинска социалистическа партия би трябвало да имат чисто лице пред хората, надалеч от мръсния капитал насъбран през противоречивия преход. Тогава тези млади и интелигентни хора ще бъдат отговорните и ще платят цената за своите действия. Това е тяхната покруса. Отново се връщам на думите на проф. Иво Христов.

В цялата история на човечеството постоянно е имало небогати и богати. Последните години демонстрираха, какъв брой е несъстоятелна философията на Фукуяма, който публикация " Края на историята ", тъй като всички ще сме богати. Богатството и бедността не могат да се смесват, както водата и маслото. Оксиморон е, водач на партията на бедните е да е най-богатия човек в града. Това се заплаща с цената на отхвърлянето от обществото. Обективните исторически закони постоянно побеждават, без значение от опитите на обособени хора да ги смачкат.

Автор: инж. Александър Константинов, пратеник на конференцията на Българска социалистическа партия в Пловдив, някогашен заместник-кмет на Пловдив в екипа на кмета Славчо Атанасов
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР