Вчера в Областна администрация-Враца се проведе заседание на назначената от

...
Вчера в Областна администрация-Враца се проведе заседание на назначената от
Коментари Харесай

Липсват денонощни аптеки и магистър-фармацевти в област Враца /снимки/

Вчера в Областна администрация-Враца се организира съвещание на назначената от Министъра на опазването на здравето междуведомствена комисия за създаване на Областна аптечна карта за региона. Заседанието беше управлявано от регионалния шеф на Георги Митов. В него взеха присъединяване заместител регионалният шеф Милчо Стефанов, зам.-директорът на Регионалната здравна ревизия доктор Видинова, представители на РЗОК – Враца, на общините в региона, на Регионалната фармацевтична гилдия и Българската асоциация за протекция на пациентите, специалисти от Областна администрация – Враца.
По време на съвещанието Комисията разиска и одобри Областна аптечна карта за региона.
За територията на района нужният най-малък брой аптеки е 54 бр. Към момента броят на аптеките за региона – регистрирани /72/ и настоящи /62/ е по-голям от нужния най-малък брой. Наблюдава се неравномерно систематизиране на аптеките в общините, като в 4 от тях – Враца, Козлодуй, Хайредин и Оряхово те са повече от нужния най-малък брой, а в общините Мездра, Роман, Криводол и Борован – по-малко.
С 44 по-малко от нужния най-малък брой са магистър-фармацевтите в област Враца, съгласно потребностите на популацията. Във всички 10 общини на района се регистрира дефицит на магистър-фармацевти.
Необходимият най-малък брой помощник-фармацевти за област Враца е 117 бр. В община Враца броят на работещите помощник-фармацевти е по-голям от нужния най-малък брой, в 5 от общините – Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра, Мизия и Оряхово – по-малък. В 4 от общините - Борован, Криводол, Роман и Хайредин липсват все още такива експерти.
Тревожен е фактът, че на територията на региона липсват аптеки в дребните обитаеми места, както и денонощни аптеки. Към момента работи една денонощна аптека на територията на област Враца, която е разкрита в града. Необходимият за региона най-малък брой аптеки с непрекъснато обслужване е 5 бр. Е маркирано в мнението.
В умозаключение комисията регистрира нужда да се подхващат нормативно обосновани дейности за обезпечаване на нужния най-малък брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, тяхното отмерено систематизиране в общините, както и откриване на нужния най-малък брой денонощни аптеки за гарантиране на достъп до лекарствени артикули и достъп до фармацевтични услуги и фармацевтични грижи на популацията в област Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР