Вчера световният №1 - Новак Джокович сложи край на сезона

...
Вчера световният №1 - Новак Джокович сложи край на сезона
Коментари Харесай

Равносметката на сезон 2019 за Григор Димитров

Вчера международният №1 - Новак Джокович постави завършек на сезона за най-хубавия български тенисист - Григор Димитров на 1/2-финалите на Мастърса в Париж. Сърбинът пречупи съпротивата на един събран, постоянен, самоуверен и концентриран Григор, който бе по-добрият от двамата в огромен откъслек от мача, само че Джокович съумя да завоюва в действителност най-важните точки в дуела, с което изтръгна успеха.

Но каква е равносметката за първата ни ракета през тази година? Сезонът бе турболентен от позиция на продължителната травма в рамото, която го измъчваше от предходната година, голям брой разочароващи загуби и късно възобновление през есента.

Хасковлията завършва тези изтощителни 11 месеца с 22 победи и 21 провали. На шампионатите от Големия шлем представянето бе спорно. В Астралия Григор отстъпи пред Франсис Тиафо на 1/8-финалите, в Париж реализира страхотна петсетова победа над Марин Чилич във втория кръг, преди да бъде спрян след 3 тайбрека от Стан Вавринка в третия. На Уимбълдън претърпя призрачен провал, когато квалификантът - Корентен Муте сътвори цялостен ремонт от 0:2 сета. В града, който в никакъв случай не спи - Ню Йорк нашето момче като че ли се разсъни и изригна по непредвиден метод - първа победа над Роджър Федерер в кариерата и първи 1/2-финал на US Open въобще. Въпреки че след това бе спрян от Даниил Медведев, който към днешна дата е с най-вече победи през този сезон (59), той се завърна с гръм и тропот в челото на ранглистата. В средата на август Григор бе паднал до 78-то място, което бе най-ниската позиция, на която е бил от над 7 години насам. С фурора си в "Голямата ябълка " обаче той се завърна в топ 30.

Устремът от този триумф обаче не съумя да пробие Великата китайска стена в Китай, където последваха някои ранни провали. За наслада, Григор Димитров обича огромните подиуми и бе запазил задоволително сили, с цел да го покаже през тази отминаваща си седмица в града на любовта - Париж. Инерцията, добита оттатък океана се сля в унисон с Григор в зала "Берси ", където до момента не бе прекосявал третия кръг. След като преодоля сложното начало против локалното момче - Юго Умбер, последваха чисти триумфи над Давид Гофен, Доминик Тийм и Кристиан Гарин. Благодарение на тази серия, носителят на 8 АТП трофеи ще приключи на 20-о място 11-я си сезон като експерт.

Много пъти сме се питали какво би било, в случай че сънародникът ни не играеше във времето на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, които са го спирали не един път и два пъти в напреднала фаза на даден шампионат? За страдание на всички, които го поддържат през деня и нощем по 11 месеца в годината от най-южния паралел до най-западния меридиан, няма в никакъв случай да узнаят капацитета зад тази хипотетична опция. Въпреки всички премеждия, Григор потвърди, че е част от елита, принадлежи на него, а както легендата - Джон Макенроу бе декларирал - тенисът има потребност от Григор Димитров.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР