Вчера сутринта се събудих от тази история за автобусна катастрофа

...
Вчера сутринта се събудих от тази история за автобусна катастрофа
Коментари Харесай

България - най-тежко засегнатата от Covid в света, Балканите и недоверието

Вчера сутринта се разсъниха от тази история за автобусна злополука в България: Десетки починали в автобусен пожар в България, в това число деца, написа за новозеландската медия " Скууп ", политическият икономист Кийт Ранкин, преподава стопанска система в Unitec, стопански историк по обучение с проучвания за пазара на труда по време на Голямата меланхолия от 1930-те.

Веднага се сетих какъв брой е извънредно в Нова Зеландия да чуеш история за България. В подтекста, че България е най-тежко засегнатата от Covid19 в света, трябваше да чуем повече. (Един на всеки 140 българи е умрял от Covid19, голямото болшинство през 2021 г.) България, на Балканите (по създание Югоизточна Европа) е най-бедната страна в Европейския съюз и бе съществено зад " Желязната завеса " в години преди 1990 година (Лично познавам единствено един българин; сътрудник след дипломиране в университета в Окланд. Никога не съм бил там. Наслаждавах се на компанията на всичките си контакти с хора от Балканския регион; сътрудници, всички в Нова Зеландия.)

Усещам, че има неписано медийно предписание, съгласно което би трябвало да се написа за индивидуален случай със доста съдбовен край. Често съм се чудил за прага на това правило; Сигурен съм, че има доста въздушни произшествия с присъединяване на дребни самолети - в това число самолети за пътешестване до работното място, пренасящи да речем 15 души - които не попадат в интернационалните медии. И един случай, в който споделят, че, постоянно ще бъде по-достоен за новините - в комерсиалните медии - от 45 сходни случая, при които умира един човек.

Новината не загатва Covid19; в действителност в " Ал Джазира " за автобусната злополука също не се загатва Covid19.

Търсих " България " в уеб страницата на RNZ. Между 1 април 2021 година и 23 ноември единствените упоменати истории бяха спортни и нито една от тях не включваше повече от инцидентно споменаване на България. През март имаше три истории за имунизацията AstraZeneca; истории, които пътем загатват България. Преди това имаше история за Covid, Испания провокира боязън от " втора вълна " на Covid-19 на 26 юли 2020 година, като пътем " Италия изолира идващите от Румъния и България за две седмици след редица импортирани случаи ". Тази история обрисува първата забележителна вълна от Covid19 в България; България, както по-голямата част от Източна Европа, а също и Нова Зеландия, имаше малко смъртни случаи от Covid в първите месеци на пандемията.

Историята с автобусната злополука включва три страни: България, Турция и - страната на жертвите - Северна Македония (бивша БЮРМ, " Бивша югославска република Македония " ). Северна Македония, не в Европейския съюз, а страна, която се обрисува като част от плана на Европейски Съюз.

Това, което бе изключително подходящо във връзка с страната, е, че България е статистически най-тежко засегнатата страна в света, с 0,7% от популацията й, мъртво от Covid19, което ще е 1% до края на зимата. Северна Македония е втората най-тежко наранена съгласно моята оценка до края на октомври, макар че Русия евентуално изпревари Северна Македония.

И въпреки всичко хората от Северна Македония явно пътуват през голям брой интернационалните граници за дълго туристическо пътешестване през уикенда до Истанбул в Турция. (Това е десетчасово пътешестване сред Скопие и Истанбул.) (Сравнете това с траялата месеци неспособност на някой да пътува от Бризбейн до Крайстчърч, градове в изцяло противоположния завършек на Covid спектъра в съпоставяне със Скопие и българската столица София. Турция явно има доста друг метод към граничната карантина спрямо Нова Зеландия.) Освен това процентът на имунизация против Covid в България и нейните съседи е доста невисок, макар съответното предложение на свободно налична и ефикасна ваксина.

Особено глупави ли са хората на Балканите?

Отговорът, апропо, е " Не ". Първата причина е, че би било прекомерно расистко твърдение; да се твърди, че всеки човек с дадена еднаквост евентуално е малоумен въз основа на тази еднаквост, е по едно и също време жестоко и подправено. Втората причина е, че постоянно има пояснения за държания, които са незадълбочено неразбираеми. Третата причина е, че нелепостта - в това число ирационалния дебелоглав - могат да бъдат качество (сред някои хора, по-добри качества), което е част от това да бъдеш човек; по този метод небалканците са толкоз склонни да вършат или да мислят " глупави " неща, колкото и балканците. Основното предписание е да се погледнете в огледалото, преди да посочите пръст. Иначе постоянно е по-лесно да видиш нелепостта в другите.

Една значима аргументация за видимо неясно държание е тази на стоицизма, който е леко по-различен друг от религиозния предразсъдък. Хората на Балканите са страдали доста в предишното - от нашествия, апетит и заболявания. Днес те страдат от - в допълнение към Covid19 - от привършване на популацията, от фискалния консерватизъм на Европейския съюз и от разкъсването сред съперничещи си геополитически блокове. Издръжливостта и недоверието са част от живота на Балканите.

Правителствата - от привилегированите за привилегированите - не обслужват добре района. Европейски Съюз следва метода " по-добри смъртни случаи, в сравнение с дефицити " към обществените финанси. Знаем това добре от метода към гръцката финансова рецесия от началото на 2010-те, от сегашния корав метод към бежанци и безнаказаността, с която неговите привилегировани предават Covid19 на маргинализирано население в и отвън Европейския съюз. (Трагедията, която сполетя Карибите, е образец за това. В допълнение към карибската Covid покруса, през вчерашния ден гледах - Могат ли хората в Гваделупа да бъдат уверени да се имунизират против Covid?)

Друг значим случай на разпространяване на Covid19 в Европейския съюз е обвързван с неотдавнашна политическа среща на върха в Словения (срещата на върха ЕС-Западни Балкани). Сега, шест седмици след тази среща на върха, Словения - страна-мост сред Австрия и Балканите - се оказа с повече случаи на Covid19 на глава от популацията, в сравнение с всяка друга страна в света. (анализ на диаграмата:.)

Заключение

Да, необичайно е хората от незадоволително имунизирана и инфектирана с COVID-19 Северна Македония да пътуват с рейс през неимунизирана и инфектирана с ковид България за дълъг уикенд в отдалечен Истанбул.

Но тези, които биха могли да сочат с пръст, имат свои лични нелепости, които биха изглеждали също толкоз странни за космичен клиент. Докато ние може да гледаме на маргинализирани хора в Европа и другаде като на " луди ", те от своя страна ни виждат като " неприятни ". Това може да помогне да се изясни нежаланието и отричането на ваксина против Covid. Защо хората ще вземат " лекарство " от управляващи, които - от тяхна позиция - са лоши; управляващи, които съгласно тях ръководят единствено в интерес на другите.
 Европейски Съюз: Икономическото възобновяване е застрашено от скока на Covid случаи
Европейски Съюз: Икономическото възобновяване е застрашено от скока на Covid случаи

Правителствата би трябвало да подхващат фрапантни дейности и да усилят ваксинациите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР