Вчера стана ясно, че лихвите по държавните ценни книжа на

...
Вчера стана ясно, че лихвите по държавните ценни книжа на
Коментари Харесай

Как изглежда една банкова паника: случаят на Ливан

Вчера стана ясно, че лихвите по държавните скъпи бумаги на Ливан, падежиращи напролет на 2020 година към този момент надвишават 100%, отрицателните финансови вести от страната обгръщат и частния бранш. След двуседмична банкова почивка банките в страната отвориха порти във вторник, единствено с цел да се изправят пред банкова суматоха.

Причината за оповестяването банкова почивка в страната беше терзанието от всеобщо евакуиране на депозитите, което в действителност се случи в средата на тази седмица, когато финансовите институции в страната бяха окупирани от клиенти, настояващи да получат средствата по депозитите си. Заради опцията от всеобщи банкрути на банките, опериращи с частични резреви (т.е. съхраняващи единствено дребна част от депозитите в трезорите си, а отпускащи остатъка като кредити), в Ливан към този момент беше въведен предел на средствата, които могат да бъдат изтегляни.

От август до момента от банките бяха изтеглени депозити на стойност 10 милиарда $, съобщи Bloomberg, цитиращ данни на Института за интернационалните финанси. " Половината от тази сума е изтеглена отвън страната, а другата половина се съхранява като кеш под дюшека ", разяснява шефът на организацията Гарбис Ирадиан.

Това е доста ускорение на темпа на намаление на депозитите в банките. Между декември предходната година и май 2019 година те спаднаха с общо 3 милиарда $, до 176 милиарда $. " Банките са задоволително ликвидни и са оптимистично настроени, че ще са способни да обезпечат ливъриджа, от който стопанската система се нуждае, с цел да поеме още веднъж към напредък ", разяснява тогава ръководителят на асоциацията на банките в страната и основен изпълнителен шеф на Банката на Бейрут Салим Сфеир в изявление, което през днешния ден наподобява като неприятна подигравка.

За да си обезпечат някаква ликвидност, комерсиалните банки сега могат да теглят неограничени по мярка доларови заеми от централната банка, само че лихвата по тях е забележителна - 20%, съобщи Reuters. " Механизмът, който въведохме, цели отбраната на вложителите посредством попречване на банковите банкрути ", разяснява гуверньорът на централната банка Риад Саламех. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР