Вчера следобед, малко след 14 часа, два германски изтребителя Юрофайтър

...
Вчера следобед, малко след 14 часа, два германски изтребителя Юрофайтър
Коментари Харесай

Коя е маневрата, довела до сблъсъка на изтребителите над Германия?

Вчера следобяд, малко след 14 часа, два немски изтребителя " Юрофайтър " се сблъскаха в небето над езерото Мюриц в провинция Мекленбург-Западна Померания.

И двамата водачи съумяха да натиснат седалките си за изхвърляне и да разтворят парашутите си, единият от тях обаче не оцеля. Другият бе открит да виси жив измежду клоните на дърво.

Дали тренировачната задача е била рискована и това е довело до нещастието, пита " Билд ". Бил е плануван полет на три изтребителя от военновъздушната база Лааге, покрай Росток. Трябвало е да се организира тактическо образование за въздушен пердах над дребния град Малчов, ситуиран на към 80 километра от град Шверин, Северна Германия.

При тази маневра водачите се " атакуват " взаимно, симулирайки въздушна война.

Единият от тримата водачи лети напред, а другите двама се пробват зад него да намерят своята удобна позиция за пукотевица.

Пилотът, който е съумял да се избави с парашута си, е умел инструктор на военновъздушните сили, споделя представител пред " Билд ".

Той е подполковник и има над 3500 летателни часа.

Загиналият е бил старши лейтанант.

Въздушните бойни учения са част от общоприетото образование на водачите на военновъздушните сили, разяснява пред RTL военният специалист Томас Виголд.

Tакива маневри се организират постоянно, от време на време няколко пъти седмично, добавя още той.

Такива образования включват " маневри за смелчаци ", при които водачите доближават механически и физически граници.

" Има недоволства за прекомерно малко летателни часове. Това значи, че водачите не са изцяло готови за действителни бойни обстановки ", показва още Виголд.

Министерството на защитата на Германия отхвърля спекулациите за аргументите за случая.

Оперативната дарба на машините се е нараснала доста, сега е на 60%, споделя представител. Ако наклонността продължи, ще бъдат достигнати 70%. Германия е измежду най-хубавите страни в това отношение.

По-малко летателни часове означаваше, че по-малко водачи могат да бъдат разполагаем. Минималният брой от 140 летателни часа годишно и още 40 часа в симулатор няма по какъв начин да бъдат подценени, споделя още представител на министерството.

Заради падналите парчета от изтребителите към мястото на случая бе оповестена зона за сигурност и необятен периметър бе затворен. През нощта против вторник съвсем 300 бойци от федералните въоръжени сили претърсваха местата, към които машините се разрушиха.

Все още не е обявено дали черните им кутии са открити.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР