Вчера са били предприети спешни спасителни операции за стотици хора,

...
Вчера са били предприети спешни спасителни операции за стотици хора,
Коментари Харесай

Украйна: Наводнения от разрушен язовир оставиха стотици хиляди хора без питейна вода

Вчера са били подхванати незабавни избавителни интервенции за стотици хора, блокирани по покривите на домовете си и лишени от питейна вода , в регионите, щедро наводнени от опустошен язовир в Южна Украйна . Властите оповестиха, че филантропичната и екологичната злополука се разрастват.

Срутването на язовирната стена на хидроенергийния комплекс „ Каховка “ и изпразването на резервоара му наоколо до река Днепър са усложнили бедственото състояние , от което районът страда от над година насам поради артилерийските и ракетни офанзиви от страна на съветските сили. Вече е ясно, че десетки хиляди локални хора са лишени от питейна вода , доста от тях са бездомни , а реколтата е унищожена . Всичко това основава причина за дълготраен дефицит на електрическа енергия.

Някои поданици на окупираните от Русия региони, наранени от изобилните наводнения, се оплакват, че помощта идва постепенно , като някои от тях са блокирани по покривите на домовете си. По техни думи улиците са проходими единствено с лодки , а сцените, които разказват, наподобяват повече на естествено злополучие, в сравнение с война. Други отхвърлят да изоставен местата, където живеят.

Оповестени са първите известия за броя на жертвите на бедствието, като локален кмет е удостоверил информация за трима починали . Най-малко 4000 души са били евакуирани както от съветската, по този начин и от украинската страна на реката, оповестиха високопоставени лица, като действителните мащаби на нещастието към момента не са изцяло ясно в засегнатия регион, в който живеят над 60 000 души. Назначените от Русия управляващи в окупираните елементи на Херсонска област осведомиха, че има 15 000 наводнени домове .

Язовирът и водохранилището , които са от значително значение за прясната вода и напояването на Южна Украйна , се намират в Херсонската област, която Москва нелегално анексира през септември и окупира през последната година. Язовирът е от решаващо значение и за водоснабдяването на Кримския полуостров, който Русия нелегално анексира през 2014 година Понастоящем Украйна държи западния бряг на Днепър, до момента в който Русия управлява ниско разположената източна страна, която е по-уязвима от наводнения.

Украинският президент Володимир Зеленски разкри, че се е срещнал с високопоставени лица , с цел да разиска по какъв начин да се обезпечи питейна вода на локалните поданици, както и по какъв начин да бъдат оценени вредите, нанесени на влажните зони, фермите и другата благосъстоятелност. Лидерът дефинира обстановката като „ екоцид “ и „ антропогенен удар върху околната среда, след който природата ще би трябвало да се възвръща в продължение на десетилетия “. Говорейки на британски език в собствен видеоклип, оповестен в YouTube, Зеленски съобщи, че е невероятно да се планува каква част от химикалите и петролните артикули, съхранявани в наводнените региони, ще попаднат в реките и морето. Междувременно украинското министерство на земеделието предизвести, че полетата в южната част на Украйна през идната година могат да се трансфорат в пустини .

Експерти означиха, че язовирът , който съществува от 50-те години на предишния век, и се намира на към 70 км източно от град Херсон, се счита за опустошен и уязвим на сриване , защото водата към този момент е била преляла, когато стената е поддала. Според управляващите язовирът не е произвеждал електрическа енергия от ноември.

Мащабът на вредите по язовира към момента не е изцяло явен , само че управляващите се надяват да възстановят комплекса, откакто съветските сили си тръгнат, съобщи Игор Сирота , общоприет шеф на украинската национална хидроенергийна компания „ Укрхидроенерго “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР