Вчера ни се роди първото бебе, заяви за Faktor.bg Антония

...
Вчера ни се роди първото бебе, заяви за Faktor.bg Антония
Коментари Харесай

В Балчик се роди първото бебе на украинска бежанка

" Вчера ни се роди първото бебе ", съобщи за Faktor.bg Антония Господинова, съсобственичка на балчишкия хотел " Хелиос ", в който са приютени над 120 украински бежанци.
А към Балчик пътува още една млада жена в напреднала бременност, която може да роди всеки миг.

В града украинските бежанци са към този момент над 400 - в хотелите са настанени над 200 възрастни - най-вече дами, над 100 деца, още 6 са бебетата, които не са навършили гадинка, само че войната ги е прогонила от спокойствието на домовете им, заяви общинският координатор на " Червения кръст " Нели Иванова.
Те са настанени в пет хотела, които започнаха да одобряват още в първите дни на бежанската вълна от Украйна без да чакат страната да им заплати за това: " Хелиос ", " Самара ", " Лотос ", " Гардън хаус " и от през днешния ден голф игрището " Лайт хаус ". Собствениците са основали между тях нещо като координационен щаб, с цел да могат да се оправят с непрестанно увеличаващият се напор от бежанци.

" Ако не се стабилизират нещата, броят им може да стигне четири цифрено число до няколко дни ", предвижда Христо Желев от хотел " Самара ".
" Ние бяхме в ремонт, бяхме освободили чиновниците си, издирвахме ги, с цел да забележим кой би могъл незабавно да се върне на работа ", споделя Антония Господинова и прибавя, че в първите, студени и снежни дни, когато започнаха да идват рейсовете с бежанци са били

избавени от голямата съпричастност на хората от града

Носеха всичко - храна, облекла, одеяла. Огромна признателност и към локалния " Червен кръст ", съгражданите ни, немската и британска общественост, която живее тук, също се включи незабавно и по този начин се справихме. След това към този момент направихме нещо като Координационен щаб с сътрудниците от другите хотели, които одобряват бягащите от войната. Сега към този момент имаме контакти с хранителна банка, с помощта на " Червения кръст ", локални аптеки ни доставят с медикаменти и консумативи, оказват помощ ни производители от региона - кой каквото създава - подарява за бежанците храни, облекла, чехли, обувки, чорапи - те са безусловно боси в тази зима ", споделя още Господинова.
Тя не се оплаква, признателна е на хората, които оказват помощ на бежанците и на тях - с помощи и непринуден труд, само че споделя, че когато дойдат сметките за ток ще бъде тежко да се оправят.

" Ние ще продължим да сезираме институциите и да оказваме помощ на хората, до момента в който страната се задейства, което се надяваме, че ще стане, не можем да ги оставим ", споделя Желев.
" Не можем да ги оставим тези хора – майки, деца, бременни дами, бягащи от един смут, описващи един смут, хора до напълно скоро живели уютно и хубаво и в един миг изгубили всичко ", добавя и Господинов.

" По едно време мислех, че не мога да устоявам повече тъга, само че се активизирах ", признава Антония.
Според Господинов, страната би трябвало да влезе в ролята на координатор и да окаже правна и друга помощ на бежанците.
" София е доста надалеч, а имам позвъняване за нови 150 индивида, в случай, че нямам подобен потенциал, нито аз, нито сътрудниците, които са отворили все още.
Нашите благоприятни условия – човешки и финансови, са лимитирани. Не могат да бъдат до безспир. Помогнахме краткотрайно на страната, чакаме нейните дейности ", сподели Симеон Господинов по време на среща в Балчик с народните представители от " Демократична България " Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева - ръководител на непрекъснатата парламентарна комисия по политиките за българите отвън страната.

Хотелиерите се надяват най-късно до края на март бежанците да бъдат пренастанени в избрани бази от страната.

 bajanci_ukraina.jpg

Пристигащите в Балчик бежанци
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР