Вчера на 48-мата лунна и планетарна конференция в Тексас учени

...
Вчера на 48-мата лунна и планетарна конференция в Тексас учени
Коментари Харесай

Вулкан на Марс угаснал по същото време, по което изчезнали динозаврите на Земята

Вчера на 48-мата лунна и планетарна конференция в Тексас учени на НАСА показаха нещо любопитно. Един от най-известните вулкани на Марс е Arsia Mons. Той е изригвал от време на време един път на всеки 1 до 3 милиона години по време на своя финален пик на интензивност. Това е траяло до преди към 50 милиона години.

Тогава по същото време на Земята настъпило огромното измиране сред епохите Креда и Палеоген, когато изчезнали динозаврите.

“Ние откриваме, че пиковата интензивност на вулканичното поле на върха на Arsia Monts евентуално се е случила преди към 150 милиона години – когато е бил краят на Юрския интервал на Земята – след което заглъхнала по същото време, когато отмрели и земните динозаври ”, оповестява Джейкъб Ричардсън, постдокторант към центъра на НАСА Годард в Грийнбелт, Мериленд. “Възможно е обаче последните един-два вулканични отвора да са били дейни и през последните 50 милиона години, което е доста скоро в геологичен смисъл ”

Научната публикация е излязла в списанието Earth and Planetary Science Letters.

Компютърният модел, създаден от Ричардсън и неговите сътрудници, демонстрира, че вулканът Arsia Mons е бил много муден във връзка с интензивността си. Ако той е бил деен един път на 1 или 3 милиона години, тук, на Земята, сходни структури демонстрират интензивност един път на всеки 10 000 години.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР