Вчера, на 27-ми септември, Норвегия за пръв път изпрати в

...
Вчера, на 27-ми септември, Норвегия за пръв път изпрати в
Коментари Харесай

Успех: Норвегия изстреля в космоса своята първа космическа ракета!

Вчера, на 27-ми септември, Норвегия за пръв път изпрати в космоса своя лична галактическа ракета. Ракетата “Нуклеус ” е замислена, направена и създадена напълно в Норвегия. Изстрелването бе извършено от космодрума Андоя. 

Целта на задачата бе да се надвиши 100-километрова височина – интернационално приетата граница сред атмосферата и галактическото пространство. Тази цел бе реализирана – в границите на по-малко от 3 минути “Нуклеус ” доближи цели 107 километра, след което падна в Атлантическия океан.

Любопитното при “Нуклеус ” е, че тази ракета употребява хибриден мотор, който работи както с твърдо гориво от материал, произходящ на каучука, по този начин и с водороден пероксид в ролята на окислител. Тези вещества са безвредни за работа, няма риск от детонация и също така при горенето се получават вода и въглероден диоксид, което прави ракетата екологично чиста и безвредна за околната среда.

Никога до момента хибриден мотор не е бил употребен на галактическа ракета в границите на цялата история на европейската космонавтика. Но в този момент, с помощта на тези нови разработки, галактическото бъдеще на Стария континент изглежда не просто по-оптимистично, само че и по-зелено. 

За повече информация: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР