Вчера малката космическа совалка “Дрийм чейсър на частната компания Сиера

...
Вчера малката космическа совалка “Дрийм чейсър на частната компания Сиера
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическата совалка Дрийм чейсър извърши благополучен тестов атмосферен полет с планиране и кацане на писта

Вчера дребната галактическа совалка “Дрийм чейсър ” на частната компания Сиера Невада извърши значим изпитателен полет. В рамките на полета совалката беше издигната от хеликоптер в атмосферата, след което пусната да лети свободно. “Дрийм чейсър ” съумя да извърши превъзходно обмисляне и сполучливо кацане.

Засега Сиера Невада не е разгласила огромно количество информация по отношение на полета, като се изключи че той е приключил с триумф, както и няколко фотоси. Допълнителни данни ще бъдат оповестени на следващия ден, в понеделник, когато чакаме да получим и видео от теста. Въпреки това можем да кажем, че вчерашният полет беше извънредно значителен за частната компания. Това бе първият свободен полет след 2013, когато по време на обмисляне и кацане совалката не съумя да освободи един от колесниците си. Тогава “Дрийм чейсър ” излезе отвън границите на пистата и претърпя някои дребни увреждания. Вчера сходни проблеми не е имало.

През 2014 година Сиера Невада понесе тежък удар. Дотогава компанията разработваше совалката с желание да извозва астронавти до “Международната галактическа станция ”, само че на 16-ти септември същата година загуби контракта, като НАСА избра да се довери единствено на две компании – СпейсЕкс и Боинг. Те и до момента работят по пилотирани галактически кораби “Драгън 2 ” и “Старлайнер ” и първите им тествания се чакат следващата година. Рязкото пресичане на средства за Сиера Невада докара до краткотрайно заледяване на плана “Дрийм чейсър ”„

Но предходната година събитията претърпяха поврат – НАСА избра три компании за доставки на потребен товар до “Международната галактическа станция ”, измежду които е и Сиера Невада (другите две са СпейсЕкс и Орбитал). Работата по “Дрийм чейсър ” беше обновена, а от тази година започнаха още веднъж изпитателните полети.

Първият галактически полет на “Дрийм чейсър ” може да бъде извършен още през 2019 година, а извозването на потребен товар до “Международната галактическа станция ” ще стартира през 2020 година. Засега договорът с НАСА не включва опция за транспорт на хора, само че Сиера Невада желае да внедри животоподдържащи системи и да утвърди совалката и за пилотирани полети.

За повече информация: Туитър страницата на Сиера Невада

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР