Вчера лидерите на 11 политически партии подписаха коалиционно споразумение за

...
Вчера лидерите на 11 политически партии подписаха коалиционно споразумение за
Коментари Харесай

Черна гора ще има ново правителство до края на месеца, 11 партии в коалиционно споразумение

Вчера водачите на 11 политически партии подписаха съдружно съглашение за сформиране на ново държавно управление в Черна гора.


Следващата стъпка е насрочване на съвещание на черногорския парламент, като съгласно информация на RTCG не е изключено на 26 октомври да бъде определено ново управление на Народното събрание, а по-късно и ново държавно управление.

Както оповестява Радио Свободна Европа, макар съпротивата на американските и европейските сътрудници, силите на някогашния проруски Демократичен фронт (ДФ) ще бъдат част от новото черногорско държавно управление на Милойко Спаич. Именно съгласно съглашението за сформиране на държавното управление Държавна фирма ще поддържа държавното управление на малцинството в Народното събрание, а в края на идната година посредством реорганизация публично ще стане част от него. Освен това един от водачите на Държавна фирма Андрия Мандич ще оглави Народното събрание, показва РСЕ.

Партиите от Държавна фирма поддържат премахването на глобите против Русия, не признават независимостта на Косово, опълчват се на участието на Черна гора в НАТО и отхвърлят геноцида в Сребреница.

Правителството ще има президент, четирима вицепрезиденти и 18 министри.

Движението Европа на Спаич към този момент ще има, с изключение на премиерския пост, 10 министри, в това число на външните работи, европейските въпроси, правораздаването, финансите, опазването на здравето, енергетиката, градското обмисляне, превоза, образованието и обществената отбрана. Освен двата вицепрезидентски поста, демократите ще получат и четири министерства - на вътрешните работи, на защитата, на туризма и екологията, на културата и на медиите. Просръбската социалистическа национална партия ще резервира двата ресора – земеделие и гори, както и спорта и младежта, които покрива сега в държавното управление на Дритан Абазович. Албанските партии ще запазят двете министерства, които управляват в настоящето държавно управление, правата на индивида и малцинствата и обществената администрация. Ще получат и вицепремиер. Проруските партии, които съставляват Демократичния фронт, първоначално няма да бъдат част от държавното управление. Според съглашението, което подписаха с президента и други партии, те влизат в държавното управление по-късно, до края на идната година. Тогава те ще получат един вицепрезидентски и четири министерски поста – на превоза, образованието, туризма и урбанизма. До поемането на тези министерства Държавна фирма ще има държавни секретари в тях. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР