Вчера космическата компания Върджин Орбит, основана от сър Ричард Брансън,

...
Вчера космическата компания Върджин Орбит, основана от сър Ричард Брансън,
Коментари Харесай

Частната компания Върджин Орбит осъществи успешно първия полет на самолета Космик Гърл с прикачена към него ракета Лончър Уан

Вчера галактическата компания Върджин Орбит, учредена от сър Ричард Брансън, извърши първия тестов полет на самолета-носител “Космик Гърл ” с прикачена към него ракета “Лончър Уан ”. Полетът завърши наред и потвърди, че самолетът, който съставлява модифициран Боинг 747-400, може да транспортира безпроблемно ракети във въздуха. Ако всичко мине по проект, първото изстрелване на “Лончър Уан ” от борда на “Космик Гърл ” ще бъде извършено при започване на 2019-та година. 

Вчерашният полет на “Космик Гърл ” продължи към 80 минути, в границите на които беше тествано излитането, кацането и общото държание на скачения комплект ракета-самолет.

Напомням на читателите, че Върджин Орбит е една от двете галактически компании на Брансън. Другата е Върджин Галактик. Нито една от двете компании към момента не е провела действителен галактически полет, въпреки че зад тила си имат доста триумфи в границите на тестовата си стратегия. Целта на Върджин Галактик е да транспортира туристи до галактическото пространство на къси суборбитални полети. Върджин Орбит се цели в сателитния бизнес – Брансън се надява със започването на постоянните полети цената на сателитните изстрелвания да спадне фрапантно. 

Но до момента в който Ричард Брансън ще обере огромни аплодисменти, в случай че Върджин Галактик изпрати първия човек в космоса след приключването на стратегия “Космическа совалка ” (според бизнесмена първият пилотиран полет ще е реалност до седмици), в региона на дребните спътници към този момент има победител. В началото на 2018-та година американската ракета “Електрон ” на Рокет Лаб за пръв път доближи орбита, а на 11-ти ноември конкуретната компания проведе сполучливо комерсиален полет на спътници. Върджин Орбит е към този момент в позицията на догонващ. Разбира се, няма гаранции, че и Върджин Галактик няма да се озове в тази позиция. Четири компании целят изпращането на човек в космоса през околните месеци. В суборбиталната област директен съперник на Върджин Галактик е Блу Ориджин, а в орбиталната – Боинг и Спейс Екс. Всички компании имат действителен късмет да проведат сполучливо пилотиран галактически полет в обозримо бъдеще. 

За повече информация: Върджин Орбит

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР