Вчера „Инвестбанк“ стана собственик на активите на врачанския торов завод

...
Вчера „Инвестбанк“ стана собственик на активите на врачанския торов завод
Коментари Харесай

Инвестбанк е поредният нов собственик на Химко

Вчера „ Инвестбанк “ стана притежател на активите на врачанския торов цех „ Химко ", след извършен търг от частния правосъден реализатор Иванка Цонков. Изтъргувани са активите на торовото сдружение, в които са включени 630 дка в индустриалната зона на Враца, още 75 дка земя, която е била кариера за пясък, трошляк и глина, а по-късно се е употребила за хранилище за софтуерен боклук, както и всички здания, инфраструктура, машини, съоръжение и принадлежности, които се намират на площадката за сумата от 23 млн. 846 хиляди лева
До обществената обмен се стигна по искане на финансовата институция, която финансира договорката към закупуването на сдружение преди близо 3 години. Тогава столичната компания „ Метахим импекс " купи активите на „ Химко "с заем от банката в размер на 9 млн. и 851 хиляди евро., само че до през днешния ден не са погасили и стотинка от изтегления заем. По данни от Търговския указател през август тази година банката е пристъпила към осъществяване на залог, като претенциите й са за общо 9.8 млн. евро, в това число лихви. Самият заем е с падеж в края юни 2019 година и явно не е бил изплатен. За да си върне дадените пари „ Инвестбанк “ поискала обществената обмен на активите на „ Химко “.
След внасянето на Данък добавена стойност на страната в размер на близо 3.5 млн. лева и погасяването на налог здания и такса боклук към община Враца от 2017 до 2019 година, банката дефинитивно поставя ръка на „ Химко ". На по-късен стадий от управлението й ще преценяват дали ще се търси вложител, който да вложи парите си в затъналото дружество.
Припомняме, че "Метахим импекс " купи активите в средата на 2016 година, откакто в продължение на две години синдикът на "Химко " се опитваше да ги продаде. За това време цената падна от близо 29 млн. лева първоначално до 12 млн. лева, колкото бяха платени от настоящия притежател.
Самата "Метахим импекс " беше основана особено за покупката на "Химко " с 50 000 лева капитал и предмет на активност произвеждане и търговия с минерални торове, търговия с железни боклуци и т.н.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР