Вчера гледах прословутия филм “Чалга на Мариан Вълев, който от

...
Вчера гледах прословутия филм “Чалга на Мариан Вълев, който от
Коментари Харесай

Защо не харесах Чалга: Флора Стратиева

Вчера гледах прословутия филм “Чалга ” на Мариан Вълев, който от 3 седмици ми излиза на всички места. Целият ми ТокТок е залят с него, а в залата нямаше празни места, тъй че господин Вълев в последна сметка си е приключил работата да сътвори интерес. За страдание обаче, на мен филмът въобще не ми хареса, защото бях подведена от едночасовото присъединяване на господин Вълев при Карбовски да си мисля, че това е “български филм, който отразява родната реалност на младото потомство ”. Оказа се, че това не е български филм. През последните няколко години следя следния феномен в родното кино - български филми, които се мислят за американски филми. Това беше следващият подобен случай. И незабавно навеждам няколко образеца.

 

1. Главната героиня се споделя Барбара. Аз първоначално фактически взех решение, че това е смешка. Бога ми, в живота си не съм срещала човек в България, който се споделя Барбара. В интерес на истината, дори и в Съединени американски щати това не е доста публикувано име. Разбира се, на средата на кино лентата, по характерен за български филм метод ни сдъвкаха и изплюха информацията, че тя се споделя Барбара, с цел да може на галено да и викат “Барби ”, като куклата “Барби ” символизира упадъчното консумеристко общество и новите “стандарти за хубост ”, които издигат в фетиш изкуственото и пластмасовото. Доста дълбокомислено обръщение. Все си мисля обаче, че то щеше да доближи до мен и без да бяха избрали име на стопанка от седемдесетте години на 20-ти век в щата Минесота. Просто хората в България не се споделят Барбара. Толкоз. Всеки път като чуех това име, даже в сериозните моменти ме напушваше на смях.

 

2. Мечтата на основната героиня е “да стане известна ”, по тази причина взема решение да отиде “там където фантазиите се сбъдват ” или както ни го показа самата тя: “меката на богатите и известните ”, центъра на шоубизнеса в България - ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ. Тук опитът за отпратка към Лос Анджелис е очеизваден. Как може обаче създателите да не осъзнават, че наподобява неуместно? В България няма Лос Анджелис. Просто няма. Реалистичният вид би бил София, но това не звучи толкоз крепко, а и местоположението на морето им беше значима. Поне Св. Влас да беше. Не разбирам обаче за какво въобще е нужно да имаме град вид “Лос Анджелис ” във кино лентата, като подобен не съществува в родната реалност.

 

3. Действието се развива в Перник, Бургас и Варна, а валутата, в която говореха и се разплащаха от самото начало беше…долари. Двете основни героини обираха хора и в чантите им имаше все долари. Айде, курорт - иди дойди. Ама и някакви институции и учреждания също използваха долари. Тук даже не става въпрос за някакъв национализъм, а за това, че филм, който претендира, че отразява българската реалност показва изцяло нереалистични неща. И в случай че името “Барбара ” е някаква дълбока метафора за актуалното общество и стандартите за хубост, без която не можехме да минем, то разплащателна единица долари в Перник и Бургас какво тъкмо символизира? Какво тъкмо прибавя към историята това, с изключение на фена да се чуди къде се развива действието?

 

4. Инфлуенсърите и така наречен “ВИП-ове ” в тоя филм бяха показани като някакви полубожества. Тук евентуално не става въпрос за някакъв опит за имитиране на американската реалност, а просто за недоумение на българската от страна на господин Вълев. Тоя по този начин наименуван “елит ” от известни и богати може да съществува в Лос Анджелис, хубаво. Ама Бога ми, половината инфлуенсъри в България живеят в панелки в Люлин, Младост и Света Троица. Малко е несериозно. Уважаеми създатели, в случай че желаете да вършиме български филми, които отразяват американската реалност, правете ги. Няма неприятно. Нека действието се развива в Съединени американски щати, а пък актьорите да си приказват на български. Аз персонално подобен филм не бих гледала, но най-малко ще знам какво да чакам. След като обаче сте тръгнали да вършиме български филми, които претендират, че отразяват българската реалност, дано в случай че може те да не се държат като американски филми. Не всеки способ или прийом на американското кино е използван на българска почва. Не е и належащо.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР