Вчера държавите членки, работниците и работодателите постигнаха съгласие в рамките

...
Вчера държавите членки, работниците и работодателите постигнаха съгласие в рамките
Коментари Харесай

Признават COVID-19 за професионално заболяване на европейско ниво

Вчера страните членки, служащите и работодателите реализираха единодушие в границите на Консултативния комитет на Европейски Съюз за сигурност и здраве на работното място (ACSH) по отношение на нуждата от признаването на COVID-19 за професионално заболяване в секторите на опазването на здравето и обществените грижи и оказването на помощ по домовете, а в изискванията на пандемия — и в браншове, в които има огнища на заболяването при действия с потвърден риск от зараза, и поддържаха актуализирането на листата на Европейски Съюз на професионалните болести. Това оповестиха от Европейската комисия.

След мнението на ACSH Комисията ще актуализира Препоръката, в която са изброени професионалните болести и сътрудниците, които могат да ги причинят, който лист Комисията предлага да бъде приет от страните членки. Целта е страните членки да приспособяват националното си законодателство в сходство с обновената рекомендация. Ако заболяването бъде приета за професионално заболяване в дадена страна членка, служащите в съответните браншове, които са се заразили с COVID-19 на работното място, могат да получат специфични права съгласно националните правила, като да вземем за пример правото на обезщетение, показват от Европейска комисия.

Като причина за решението от там означават, че макар че санитарната рецесия в Европа, обвързвана с пандемията от COVID-19, се усъвършенства и страните членки последователно отстраняват ограничаващите ограничения, епидемиологичната конюнктура продължава да бъде сериозна. Към 12 май 2022 година Европейският център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) класифицира някои подварианти на Омикрон като „ разновидности, будещи безпокойствие “. Следователно това постанова усилване на отбраната на служащите предвид на възможни бъдещи талази на COVID-19, акцентират от Европейска комисия.

Много служащи, изключително тези, които са в контакт със инфектирани лица, да вземем за пример в областта на опазването на здравето и обществените грижи, са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19. Освен това по време на пандемия може да има и други браншове, в които служащите може да са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19 заради естеството на своята активност.

Признаването на и обезщетяването за професионалните болести е от национална подготвеност, прецизират от Еврокомисията. Повечето страни членки са съобщили на Комисията, че към този момент признават COVID-19 като професионално заболяване или трудова акцидент в сходство с националните си разпореждания. Актуализацията на Препоръката на Комисията по отношение на професионалните болести е значима стъпка, която подкрепя признаването на COVID-19 като професионално заболяване във всички страни членки, споделят още от Европейска комисия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР