Вчера да състави служебен кабинет, а той му отговори, че

...
Вчера да състави служебен кабинет, а той му отговори, че
Коментари Харесай

Главчев за служебния кабинет: Разговорите вървят добре

Вчера да сформира длъжностен кабинет, а той му отговори, че ще показа Министерски съвет след 1 седмица.

" Категорично декларирам, че няма да вземам участие под никаква форма в съставянето на служебния кабинет. Тази задача ще е напълно ваша, господин Главчев. От вас въпреки всичко ще чакам един политически самостоятелен кабинет ", сподели Румен Радев през вчерашния ден.

 

От своя страна претендентът за длъжностен министър председател Димитър Главчев съобщи, че това е мъчно решение, само че алтернативата е била да се хвърли страната в конституционна рецесия с неразбираеми последствия. " С отговорност подобавам към написаното в конституцията и ще го извърша. Заявявам, че ще показва състав на държавно управление равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени специалисти “, даде поръчка Главчев.

 

Той изясни, че диалозите с покана към претенденти за министри в бъдещия длъжностен кабинет стартират още през вчерашния ден, само че не уточни съответни хора, с които ще приказва. Каза, че ще търси специалисти и че министри могат да се намерят в министерствата, не даде явен отговор дали ще води диалог със в този момент ръководещи министри.

 

Припомняме, че Главчев е тясно обвързван с ГЕРБ. Шест пъти е бил народен представител от партията на Борисов, а през 2017 година беше и ръководител на 44-ото Народно заседание.

 

Назначаването на министър председател се случва, при която Парламентът ще продължи да работи по време на служебното държавно управление. Самото служебно държавно управление пък може да бъде ръководено от министър-председател, назначен от президента измежду тъкмо избрани хора - ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

, което означаваше, че изборът се стеснява. Председателят на Народното събрание в оставка е Росен Желязков от ГЕРБ- СДС; шеф на Българска национална банка е Димитър Радев; подуправители на Българска национална банка са Андрей Гюров, някогашен народен представител от ПП-ДБ, Петър Чобанов, някогашен народен представител от Движение за права и свободи и Радослав Миленков; ръководител на Сметната палата е Димитър Главчев, някогашен народен представител от ГЕРБ; заместник-председатели на Сметната палата са Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, а омбудсман на Република България е проф. доктор Диана Ковачева.

 

В последна сметка, Радев избра Главчев, като от съставянето на длъжностен кабинет в огромна степен зависи и дали ще има време да се провеждат, както упорстват да вземем за пример от ПП-ДБ.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР