Вчера, 29 ноември, БЛИЦ цитира съобщението на Hürriyet Daily News,

...
Вчера, 29 ноември, БЛИЦ цитира съобщението на Hürriyet Daily News,
Коментари Харесай

Турция реши да прави реактивен учебно-тренировъчен самолет

Вчера, 29 ноември, БЛИЦ цитира известието на Hürriyet Daily News, че турската компания TAI (Turkish Aerospace Industries) се занимава с създаването на план за изтребител пето потомство (TF-X). Оказва се обаче, че упоритостите на нашата съседка в региона на самолетостроенето са доста по-големи.

Американското издание Defense News на собствен ред заяви, че TAI и турските държавни органи са постигнали единодушие за осъществяване на стратегия за основаване на учебно-тренировъчен аероплан под условното име Hurjet (от името на разработвания от TAI турбовитлов учебно-тренировъчен Hurkus + Jet).

По проект на TAI, първият полет на прототипа на Hurjet би трябвало да се състои през 2022 година Още не било несъмнено обаче с един или два мотора ще е машината.

По предварителни планове, оптималната скорост на Hurjet би трябвало да бъде 1,2М, с на практика таван 13 800 м и бойно натоварване до 3 тона. Предварителният план планува потреблението на два украински мотора от вида АИ-222. Не е ясно обаче в този момент какво е останало от първичния план.

БЛИЦ напомня, че съгласно публикувани изображения образът на Hurjet поразително припомня за плана на реактивния учебно-тренировъчен аероплан Freedom Trainer, препоръчан през 2016 година от американската корпорация Sierra Nevada Corporation (SNC) взаимно с TAI на конкурс на Военновъздушни сили на Съединени американски щати по програмата Т-Х за перспективен аероплан за нараснала летателна подготовка за подмяна на самолетите Northroip T-38 Talon. (За задачата е учредено взаимно дружество Freedom Aircraft Ventures LLC в Сентениъл покрай Денвър (щат Колорадо).

Sierra Nevada Corporation от 1994 година е следена от семейство Озмен от турски генезис. Затова не е изключено решението за производството на Hurjet всъщност да е опит да се придвижи планът за Freedom Trainer на турска почва.

Freedom Trainer обаче, по предварителни данни, би трябвало да е по-лек аероплан от авансово оповестения план на Hurjet и е плануван да бъде с два мотора Williams International с оптималната теглителна мощ 1800 кг. Freedom Trainer може да се окаже по-малко упорит и по-прост за реализация от турската индустрия.

Редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР