Възстановяването на световната икономика може да бъде забавено и дори

...
Възстановяването на световната икономика може да бъде забавено и дори
Коментари Харесай

Неравномерното разпределение на ваксините може да струва скъпо на света

Възстановяването на международната стопанска система може да бъде забавено и даже дерайлирано поради изоставането на по-бедните страни във имунизацията против корорнавируса, написа Мишел Джамриско за Блумбърг.

Според приложението на Блумбърг за следене на имунизацията, през последната седмица в света са били поставяни среднодневно по 4,54 млн. дози от имунизациите против корорнавируса. Работата е там, че разпределението им е извънредно неравномерно. Съединени американски щати и Англия дават отговор за 40% от всичките 119,8 млн. дози, сложени досега в света.

Сред разрастващите се пазари картината надалеч не е толкоз розова. В Африка, единствено Египет, Мароко, Гвинея и Сейшелите са почнали имунизация. Големи елементи от Централна Азия и Централна Америка също не са почнали имунизация.

Това значи, че разрастващите се стопански системи рискуват да изостанат още повече от развитите страни. Липсата на ваксини в по-бедните страни би лимитирала възобновяване и на по-богатите страни, защото те нямат достъп до материали, които употребяват в своята индустрия и до пазарите, където продават продукцията си. Още по-лошото е, че в случай че не преборим вируса на всички места, рискуваме появяването на по-трудни за надзор разновидности на COVID-19, които да основат нови здравни и стопански рецесии

„ Докато вируса мутира никоя страна не е в сигурност, до момента в който целият свят не бъде ваксиниран и не се реализира стаден имунитет “, разяснява Чуа Хак-бин от Maybank Kim Eng Research Pte в Сингапур.

Скорошно изследване, поръчано от Международната комерсиална камара (МТК), открива, че неравномерното систематизиране на имунизациите може да лиши международната стопанска система от  9,2 трлн. $.

Сходни изследвания на Rand Corporation стигат до заключението, че годишните загуби могат да бъдат в размер на 1,2 трлн. $. Тазгодишният напредък на международната стопанска система може да бъде два пъти по-малък от плануваните от Световната банка 4%, в случай че разпространяването на имунизациите не се форсира, разяснява основният икономист на финансовата институция Кармен Райнхарт.

Тези калкулации слагат богатите страни под напън да споделят имунизациите си с останалата част на света, даже това да не се харесва на тяхното население. В момента обаче всичко сочи към още по-голямо трупане на ваксини и ваксинен шовинизъм от страна на заможните страни.

Европейските страни към този момент влязоха в спор по отношение на достъпа на ваксини, както се случи и при започване на пандемията, когато разногласието бе за персоналните защитни средства.

В Китай, че който поведе световното икономическо възобновяване, откакто сложи овладя разпространяването на ковид, неналичието на незабавното докара до обстановка, в която страната изостава от Запада в разпространяването на ваксини, разясняват анализатори от Gavekal Dragonomics.

От Rand Corporation пресмятат, че Съединени американски щати и Германия ще понесат най-големи стопански вреди бавната имунизация в разрастващите се страни.

Според изследването, финансирано от МТК, 49% от икономическите вреди от дългото продължение на пандемията ще бъдат понесени от развитите стопански системи, даже те да имунизират изцяло популацията си.

Почти половината от респондентите в изследване на Oxford Economics Ltd измежду висшестоящи мениджъри, споделят, че чакат финансовите резултати на техния бизнеса да останат по-ниски от тези преди пандемията и през 2021 година Повече от четири пети от интервюираните считат, че новите талази на вируса съставляват „ забележителен или доста забележителен риск: в средносрочен проект

Развиващите се страни са сложени в уязвима позиция от трупащите ваксини богати страни, защото нежните им здравни системи едвам устоят на натоварването от възходящия брой инфекции, неналичието на логистика за бързо систематизиране на имунизациите и пренасочването на задграничните вложения към по-безопасни места.

От института за интернационална стопанска система „ Питърсън “ обрисуваха най-добре алтернативата с имунизациите, в отчет, озаглавен: „ Пандемията не е под надзор на никое място, до момента в който не бъде сложена под надзор на всички места. “

„ Ако някъде има рецесия с публичното здраве, това не е единствено локален стопански проблем, това е международен стопански проблем. За страдание, не съм сигурна, че някои се приготвя да предприеме ограничения по въпроиса “, споделя съавтора на отчета Моника де Боле.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР